Preduzetništvo kao pokretačka snaga ekonomije

Bez autora
Feb 04 2016

Preduzetništvo je, uz rast izvoza i velike investicije, glavni pokretač srpske privrede, rekao je predsednik Privredne komore Srbije i najavio podršku komore jačanju i razvoju tog vida poslovanja. Prilikom posete Udruženju poslovnih žena „Nadežda Petrović“ u Čačku i kompanijama „Maruška“ i „Dessert“, on je ukazao da je preduzetništvo pokretačka snaga ekonomije, koja je bila nepravedno zapostavljena.Preduzetnici su ranije neopravdano bili druga liga, ali se situacija menja, a razvoj preduzetništva je prioritet za Vladu Srbije. Podsećajući da je 2016. proglašena godinom preduzetništva i da je država obezbedila značajna sredstva za razvoj tog sektora, on je naglasio da će PKS pomoći malim i srednjim preduzećima da se povežu sa velikim kompanijama, izađu na strana tržišta i da nabave novu opremu.

Preduzetništvo u fokusuPreduzetništvo je, uz rast izvoza i velike investicije, glavni pokretač srpske privrede, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i najavio podršku komore jačanju i razvoju tog vida poslovanja.

Prilikom posete Udruženju poslovnih žena „Nadežda Petrović“ u Čačku i kompanijama  „Maruška“ i „Dessert“, Čadež je ukazao da je preduzetništvo pokretačka snaga ekonomije, koja je bila nepravedno zapostavljena. Preduzetnici su ranije neopravdano bili druga liga, rekao je Čadež, dodajući da se situacija menja i da je razvoj preduzetništva prioritet za Vladu Srbije.

Podsećajući da je 2016. proglašena godinom preduzetništva i da je država obezbedila značajna sredstva za razvoj tog sektora, Čadež je naglasio da će PKS pomoći malim i srednjim preduzećima da se povežu sa velikim kompanijama, izađu na strana tržišta i da nabave novu opremu. Kako je objasnio, PKS ne može da kreditira privredu, ali može da pomogne Ministarstvu privrede da se fondovi namenjeni razvoju preduzetništva iskoriste na što efikasniji način.

Ranije su postojala dva koncepta ekonomskog rasta – prvi, zasnovan na stranim investicijama, drugi na reindustrijalizaciji domaće privrede, ali je pravo rešenje u razvoju preduzetništva, koje je zajednički imenitelj svih razvijenih ekonomija na kojima počiva rast i razvoj njihovih privreda, smatra predsednik PKS.

Preduzetnici su, po rečima Čadeža, kreativni ljudi koji imaju sveže ideje i stvaraju nove brendove. Kompanije koje je posetio u Čačku predstavljaju kreativni vrh preduzetničkog duha – „Maruška“  je svetski brend u svojoj branši, izradi unikatnih, svilenih, rukom slikanih marama, ešarpi i kravata, a „Dessert“ uspešan primer primene dualnog obrazovanja u praksi, jer su u radionici angažovane učenice iz Čačka koje će tu dobiti i zaposlenje.

“Imamo jasan signal od vlade da su preduzetništvo i preduzetnici prioritet”, rekao je Čadež, dodajući da je PKS umrežena sa komorama u svetu i da može dosta da pomogne preduzećima koja ne mogu sama da izađu na inostrano tržište.

U razgovoru sa predstavnicama Udruženja poslovnih žena, predsednik PKS je istakao da će zajedno markirati konkretne probleme sa kojima se suočavaju mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici i u saradnji sa državnim organima, bankama i međunarodnim institucijama rešavati jednu po jednu prepreku. Najavio je i nove usluge PKS, kao što su elektronski servisi, B2B portali za direktnu prodaju, ali i proaktivniji odnos prema vladi u zastupanju interesa privrede i preduzetnika.

Za vlasnicu kompanije „Dessert“ Zoricu Selaković, najveći problem je pitanje stavljanja likova Diznijevih junaka na torte, kako bi mogli da nastave da nude svoje proizvode, dok je „Maruški“, po rečima vlasnice Mare Topalović, potrebna podrška za izlazak na nova tržišta, iako već izvoze u Rusiju, SAD, Finsku.

Privredna komora Srbije, kako je rekao Čadež, angažovaće se na rešavanju problema oko autorskih prava za izradu torti na kojima su likovi Diznijevih junaka i pomoći internacionalizaciju poslovanja “Maruške”.

Na kraju radne poste Čačku predsednik PKS o razvojnim planovima grada razgovarao je sa gradonačelnikom Vojislavom Ilićem.  Gradonačelnik Ilić pohvalio je saradnju gradske vlasti sa PKS i regionalnom Privrednom komorom u Kraljevu. Poručio je da grad Čačak podržava razvoj preduzetništva, otvaranje novih radnih mesta, dolazak investitora. Najavio je nove lokacije za razvoj industrijskih zona, velika očekivanja od aerodroma u Lađevcima i skorog otvaranja autoputa od Ljiga do Preljine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik