Do septembra još 500 novih radnih mesta

Bez autora
Feb 04 2016

Gradsko veće Niša na poslednjoj sednici usvojilo je elaborat o opravdanosti prodaje 2,8 hektara građeviskog zemljišta u državnoj svojini za potrebe izgradnje nove fabričke hale kompanije "Džonson elektrik". Dokument će biti na javnom uvidu osam dana, a nakon toga može krenuti sa daljom procedurom ustupanje državnog zemljišta za izgradnju fabrike za proizvodnju elektromotora. Memorandum o nastavku saradnje sa ovom fabrikom potpisali su, u prisustvu premijera, ministar privrede Željko Sertić i gradonačelnik i direktor "Džonson elektrik", potpredsednik kompanije za Evropu i zastupnik, jula prošle godine. On predviđa investiciju od 50 miliona evra koja bi uposlila još 2.400 radnika. Prvu fazu svoje investicije u industrijskoj zoni "Sever" oni su okončali izgradnjom pogona na zemljištu, 3,2 hektara, koje im je komunalno opremila i ustupila lokalna samouprava.

Do septembra još 500 novih radnih mestaGradsko veće Niša na poslednjoj sednici usvojilo je elaborat o opravdanosti prodaje 2,8 hektara građeviskog zemljišta u državnoj svojini za potrebe izgradnje nove fabričke hale kompanije "Džonson elektrik".

Dokument će biti na javnom uvidu osam dana, a nakon toga može krenuti sa daljom procedurom ustupanje državnog zemljišta za izgradnju fabrike za proizvodnju elektromotora.

Memorandum o nastavku saradnje sa ovom fabrikom potpisali su, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, ministar privrede Željko Sertić i gradonačelnik Zoran Perišić i direktor "Džonson elektrik" Markus Šmic, potpredsednik kompanije za Evropu Ostin Vang i zastupnik Loran Kardona, jula prošle godine. On predviđa investiciju od 50 miliona evra koja bi uposlila još 2.400 radnika.

- Prvu fazu svoje investicije u industrijskoj zoni "Sever" oni su okončali izgradnjom pogona na zemljištu, 3,2 hektara, koje im je komunalno opremila i ustupila lokalna samouprava. Zaposlili su već 500 radnika i još toliko treba da uposle do kraja septembra - pojašnjava Mihajlo Zdravković, gradski većnik zadužen za kulturu. - Sa novom fabrikom, koja će početi uskoro da se gradi, uposliće se ukupno 3.400 radnika u narednih pet godina.

Sada će "Džonson" dobiti državno zemljište, ali je potrebno da se sprovede procedura koja uključuje i usvajanje elaborata u Skupštini grada, zatim saglasnost republičke Direkcije za imovinu, a nakon potpisivanja ugovora sa Vladom Srbije, "Džonson" dobija u svojinu 2,8 hektara građevinskog zemljišta.

Kompanija "Džonson elektrik" bavi se proizvodnjom motora, zavojnica, prekidača, fleks krugova i mikroelektronike, a prvi ugovor s Vladom Srbije potpisala je krajem 2013. godine.

Subvencije

Predstavnici "Džonsona" tvrde da su do sada uložili 10 miliona evra, dok je Vlada Srbije na ime subvencija za zapošljavanje radnika dala 6,7 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik