Železara posluje neprofitabilno

Bez autora
Feb 04 2016

Železara Smederevo posluje neprofitabilno, to potvrđuje direktor te kompanije. Razlozi - niska cena čelika na svetskom tržištu. Rešenje možda ipak postoji. Početkom 2015. godine firma HPK inženjering, uz podršku srpske Vlade, preuzela je upravljanje smederevskom Železarom. Tada je najavljivan profit. Niko međutim nije mogao da pretpostavi da ce cena svetskog čelika pasti za 35 odsto. Ne, mi nemamo profit, jos pravimo završne račune za 2015. godinu ali nemamo profit. Šta je razlog ? Niko nema profit. Sve kompanije u svetu su izgubile novac zbog niske cene čelika na svetskom tržižištu, rekao direktor. Ponuda čelika u svetu je dvostruko veća od tražnje. Samo je tona toplo valjanih traka koje proizvodi smederevska Železara od početka 2015. godine jeftinija za čak 160 dolara. Smederevski gigant moglo bi da spase preuzimanje kineske kompanije HBIS.

Železara posluje neprofitabilnoŽelezara Smederevo posluje neprofitabilno, to za B92 potvrđuje direktor te kompanije Peter Kamaraš.
Razlozi - niska cena čelika na svetskom tržištu. Rešenje možda ipak postoji.

Početkom 2015. godine firma HPK inženjering, uz podršku srpske Vlade, preuzela je upravljanje smederevskom Železarom. Tada je najavljivan profit. Niko međutim nije mogao da pretpostavi da ce cena svetskog čelika pasti za 35 odsto.

Kako u takvim okolnostima posluje srpska čeličana?

“Ne, mi nemamo profit, jos pravimo završne račune za 2015. godinu ali nemamo profit. Šta je razlog ? Niko nema profit. Sve kompanije u svetu su izgubile novac zbog niske cene čelika na svetskom tržižištu”, rekao je Peter Kamaraš.

Ponuda čelika u svetu je dvostruko veća od tražnje. Samo je tona toplo valjanih traka koje proizvodi smederevska Železara od početka 2015. godine jeftinija za čak 160 dolara. Smederevski gigant moglo bi da spase preuzimanje kineske kompanije HBIS.

“Nema rasta u Kini pa je jedini način da presele proizvodnju kod nas, što im je mnogo jeftinije”, kaže Kamaraš.

A da bi se to dogodilo mora da se raspiše tender.

“U narednih mesec, mesec i po završićemo sve pripreme i tada ce se tender raspisati”, kaže Dragan Stevanović iz Ministarstva privrede.

U međuvremenu, 5.000 zaposlenih u Smederevu prima platu svakog meseca a vlada, i menadžment obećavaju da će tako i ostati.

“Od 1.februara 2015. godine od potpisivanja ugovora o menadžmentu Srbija dinar nije dala Smederevu. Ko ih finansira ? Plaćaju iz tekućeg poslovanja”, kaže Stevanović.

Kineski HBIS smederevsku čeličanu mogao bi da preuzme na leto. Ipak, dalja sudbina kompanije zavisiće od kretanja cene čelika na svetskom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik