Zašto su smanjene subvencije poljoprivrednicima?

Bez autora
Feb 04 2016

Savetnik premijera za poljoprivredu rekao je da poljoprivreda Srbije mora da bude razvojno orijentisana. Vlada je stavila akcenat na investicije, na sve one koji hoće da investiraju u poljoprivredu jer je to šansa da se razvije poljoprivreda Srbije. Početak godine nije doneo dobre vesti za poljoprevrednike. Subvencije za biljnu proizvodnju za ovu godinu su tri puta manje nego prošle. Milijardu dinara je manji budžet za poljoprivredu. Kada je to saopšteno rečeno je da davanja neće biti smanjena. Sada imamo informaciju da su osnovni podsticaji za biljnu proizvodnju dve hiljade dinaraa bili su šest hiljada. Savetnik je rekao je da budžet Ministarstva poljoprivrede jeste smanjen ali budžet Uprave za agrarna plaćanja, gde su subvencije, nije smanjen već je i povećan za pola milijarde dinara.

Zašto su smanjene subvencije poljoprivrednicimaSavetnik premijera za poljoprivredu Dragan Glamočić rekao je za RTS da poljoprivreda Srbije mora da bude razvojno orijentisana. Vlada je stavila akcenat na investicije, na sve one koji hoće da investiraju u poljoprivredu jer je to šansa da se razvije poljoprivreda Srbije, ističe Glamočić.

Početak godine nije doneo dobre vesti za poljoprevrednike. Subvencije za biljnu proizvodnju za ovu godinu su tri puta manje nego prošle.

Milijardu dinara je manji budžet za poljoprivredu. Kada je to saopšteno rečeno je da davanja neće biti smanjena. Sada imamo informaciju da su osnovni podsticaji za biljnu proizvodnju dve hiljade dinaraa bili su šest hiljada.   

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dragan Glamočić rekao je da budžet Ministarstva poljoprivrede jeste smanjen ali budžet Uprave za agrarna plaćanja, gde su subvencije, nije smanjen već je i povećan za pola milijarde dinara.

"Ovo nije loša vest za sve poljoprivredne proizvođače, ovo je loša vest u prvi mah za one koji se bave biljnom proizvodnjom, dok su u stočarskoj proizvodnji subvencije ostale iste, povećana su sredstva za investicije", kaže Glamočić.

Premije za mleko ostale su iste zato što je stočarska proizvodnja najviše ugrožena proizvodnja u ovom momentu, kaže Glamočić.

Prema njegovim rečima, ova Vlada je stavila akcenat na investicije, na sve one koji hoće da investiraju u poljoprivredu - to je šansa da se razvije poljoprivreda Srbije.

Odgovarajući zbog čega je manje para za poljoprivredu, Glamočić kaže da je došlo do zloupotrebe prethodne godine od strane poljoprivrednih proizvođača koji su množili svoja gazdinstva i ove godine je nemoguće da se to uradi, jer se uzima dan preseka na dan 31. decembra prethodne godine.

Glamočić kaže da su preduzete određene mere, odgovarajući ljudi koji su bili krivi za ovu meru su smenjeni i Vlada mora odgovorno da se ponaša u okvirima svog budžeta. "Za ovu godinu je realno planirati 2.000 plus 2.000 a da li će doći povećanje videćemo tokom polovine godine, nakon razgovora sa MMF-om", istakao je Glamočić.

"Ne možemo obećavati ljudima ono što ne može da se ispuni", kaže Glamočić.

Podsetio je da je mera uvedena još 2007. godine u doba predizborne godine, pod nazivom sto evra po hektaru, gde je bila situacija da najveća domaćinstva na teritoriji Vojvodine su povlačila više od 10.000 evra a gde su gazdinstva u centralnoj Srbiji dobijali 300 do 400 evra.

Poljoprivreda Srbije mora da bude razvojno orijentisana i Vlada mora da bude jednaka prema svim građanima, rekao je Glamočić. 

"Srbija je povećala sredstva za investicije i svako ko bude hteo da investira 10.000 evra u neke mašine, Srbija će mu dati pet do šest hiljada evra - više od pola sredstava će dobiti iz budžeta", rekao je Glamočić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik