Žitoprodukt ide u stečaj

Bez autora
Feb 04 2016

Zbog velikih dugovanja i duge nesposobnosti plaćanja Privredni sud u Zrenjaninu usvojio je predlog Banke Inteza i doneo rešenje o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom AD „Žitoprodukt”. Stečajni upravnik je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, odnosno njen Centar za stečaj. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja. Račun preduzeća u vreme donošenja odluke o stečaju bio je u neprekidnoj blokadi 1.098 dana, a dug iznosi više od 1,3 milijarde dinara. Tako je još jedna velika firma iz sastava kombinata „Servo Mihalj” pala na kolena s malim izgledima da se više ikada digne na noge. Zrenjaninski agronomi su izračunali da je kombinat nekada proizvodio više hrane nego danas Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, tri zemlje bivše SFRJ, zajedno.

Žitoprodukt ide u stečajZbog velikih dugovanja i duge nesposobnosti plaćanja Privredni sud u Zrenjaninu usvojio je predlog Banke Inteza i doneo rešenje o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom AD „Žitoprodukt”.

Stečajni upravnik je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, odnosno njen Centar za stečaj. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja. Račun preduzeća u vreme donošenja odluke o stečaju bio je u neprekidnoj blokadi 1.098 dana, a dug iznosi više od 1,3 milijarde dinara.

Tako je još jedna velika firma iz sastava kombinata „Servo Mihalj” pala na kolena s malim izgledima da se više ikada digne na noge. Zrenjaninski agronomi su izračunali da je kombinat nekada proizvodio više hrane nego danas Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, tri zemlje bivše SFRJ, zajedno.

Banka Inteza je po svom potraživanju među najvećim finansijskim kućama koje, u stvari, imaju svu nepokretnu imovinu „Žitoprodukta” pod hipotekom. Kada je Đorđe Božić, nekadašnji direktor i većinski vlasnik „Žitoprodukta” ušao u posed firme, počeo je od banaka da uzimo kredite i kupuje druge firme, a imovinu zrenjaninskog preduzeća stavljao pod hipoteku.

Božić je tako založio silose, mlin, pekaru i sve druge objekte u Zrenjaninu, mada za to nije imao saglasnost malih akcionara, kojih je više od 1.300 i oni raspolažu sa 27,2 odsto kapitala.

Kontroverzni biznismen već krivično odgovara zbog poznate afere PIK „Zemun”, a zbog sumnje da je imovinu „Žitoprodukta” u procesu privatizacije stekao na nezakonit način, ona mu je 2010. privremeno oduzeta i ustupljena na upravljanje  nadležnoj državnoj direkciji. U međuvremenu su kapaciteti  preduzeća izdavani da bi se neko bar donekle namirivao. Izdavan je silosa kapaciteta 65.000 tona „Viktorija grupi”, a pekara i mlin slovenačkom  biznismenu Alešu Mozetiču vlasniku firme „Don Don” koja uspešno osvaja srpsko tržište.

– Oni koji su imali najveću korist od izdavanja, sada će se verovatno naplatiti i u stečaju, a sasvim je izvesno da će najgore proći mali akcionari, među kojima je i stotinak radnika koji su ustupljeni Slovencu, jada se Ljubomir Jurišić predsednik udruženja manjinskih akcionara, koje je dugo i bezuspešno ukazivalo na svoju obespravljenost u procesu privatizacije.

Među radnicima i akcionarima se priča da „Žitoprodukt”, bez kamata, duguje bankarima više od četiri miliona evra, a račun je u blokadi za dodatnih 10 miliona i te brojke zajedno premašuju vrednost imovine pa će mnogi poverioci ostati bez potraživanja, a među njima je i više od 1.300 radnika i akcionara.

Neizvesno je šta će biti sa zakupcima iz Slovenije. Dok je pekara pre njihovog dolaska radila loše i pravila gubitke oni rade dobro uz plaćanje 25.000 evra zakupnine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik