Izbor za svetski automobil godine: Deset veličanstvenih

Bez autora
Feb 04 2016

Prestižni žiri sastavljen od 73 specijalizovana novinara iz celog sveta još jednom je “prečistio” listu kandidata za “svetski automobil godine 2016”. Na najnovijoj listi koja je objavljena nalazi se deset automobila od kojih će jedan poneti laskavu titulu najboljeg automobila na planeti za ovu godinu. U konkurenciji su ostali “audi A4”,”BMW X1”, “hjuundai tuson”, “jaguar XE”, “land rover diskaveri sport”, mazda CX-3”, “mazda MX-5”, “mercedes GLC”, “škoda superb”, “tojota prijus”. Odmah u oči upadaju dve činjenice. Prva je da japanska “Mazda” ima dva automobila u “deset veličanstvenih”, ali i da nema “Folksvagena”, što se u automobilskim krugovima tumači kao još jedan danak “Dizelgejtu”, skandalu sa “prevarantskim softverom” koji je lažno prikazivao emisuju štetnih gasova kod 11 miliona “Folskvagenovih” vozila sa dizel agregatima.

Izbor za svetski automobil godine: Deset veličanstvenihPrestižni žiri sastavljen od 73 specijalizovana novinara iz celog sveta još jednom je “prečistio” listu kandidata za “svetski automobil godine 2016”.

Na najnovijoj listi koja je objavljena nalazi se deset automobila od kojih će jedan poneti laskavu titulu najboljeg automobila na planeti za ovu godinu.

U konkurenciji su ostali “audi A4”,”BMW X1”, “hjuundai tuson”, “jaguar XE”, “land rover diskaveri sport”, mazda CX-3”, “mazda MX-5”, “mercedes GLC”, “škoda superb”, “tojota prijus”.

Odmah u oči upadaju dve činjenice. Prva je da japanska “Mazda” ima dva automobila u “deset veličanstvenih”, ali i da nema “Folksvagena”, što se u automobilskim krugovima tumači kao još jedan danak “Dizelgejtu”, skandalu sa “prevarantskim softverom” koji je lažno prikazivao emisuju štetnih gasova kod 11 miliona “Folskvagenovih” vozila sa dizel agregatima.

Tri automobila koja će ući u završni krug glasanja biće poznata na martovskom Salonu automobila u Ženevi, a ime automobila godine biće saopšteno na Sajmu u Njujorku, u aprilu.

Zanimljivo je da će biti proglašeni i najbolji automobili u kategoriji luksuznih, sportskih i automobila sa najboljim ekološkim svojstvima, kao i najbolje dizajniran automobil.

U kategoriji luksuznih vozila su nominovani “audi Q7”, “BMW Serije 7”, “jaguar XF”, “mercedes GLE kupe”, “volvo XC90”, “audi R8 V10 plus”, “audi R8 V10 plus”.

Za titulu najboljeg sportskog automobila nadmeću se “audi R8 kupe”, “ševrolet kamaro”, “honda sivik tajp R”, “randž rover sport SVR”, “mercedes AMG C63 kupe”.

Najbolje dizajnirani automobil za 2016. biće izabran između “kadilaka CT6”, “jaguar XE”, “land rover diskaveri sporta”, “mazda CX-3” i “mazda MX-5”.

Prošle godine najbolji automobil godine na svetu bio je “mercedes C klase”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik