Potpisan najveći trgovinski sporazum na svetu

Bez autora
Feb 04 2016

Sporazum o Transpacifičkom partnerstvu, jedan od najvećih multinacionalnih trgovinskih sporazuma na svetu, potpisalo je danas na Novom Zelandu 12 zemalja Pacifičkog pojasa, ali će njegova primena zahtevati godine teških pregovora pre nego postane realnost.Da bi se stiglo do faze potpisivanja sporazuma, koji obuhvata 40 odsto svetske ekonomije, bilo je potrebno pet godina pregovora. Cilj TPP-a je ukidanje carinskih i trgovinskih ograničenja između 12 zemalja Pacifičkog pojasa, a među potpisnicama sporazuma se ne nalazi Kina.

Potpisan najveći trgovinski sporazum na svetuSporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), jedan od najvećih multinacionalnih trgovinskih sporazuma na svetu, potpisalo je danas na Novom Zelandu 12 zemalja Pacifičkog pojasa, ali će njegova primena zahtevati godine teških pregovora pre nego postane realnost, ocenjuje agencija Rojters.

Da bi se stiglo do faze potpisivanja sporazuma, koji obuhvata 40 odsto svetske ekonomije, bilo je potrebno pet godina pregovora, navodi britanska agencija.

Cilj TPP-a je ukidanje carinskih i trgovinskih ograničenja između 12 zemalja Pacifičkog pojasa, prenosi Frans pres, podsećajući da se među potpisnicama sporazuma ne nalazi Kina.

Posle potpisivanja, sledi dvogodišnji period ratifikacije TPP-a, tokom kog će najmanje šest država, koje učestvuju sa 85 odsto u zajedničkom bruto domaćem proizvodu 12 zemalja-članica, morati da odobre konačan tekst sporazuma koji će biti implementiran.

Potpisnice TPP-a su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, SAD i Vijetnam, navodi Rojters.

S obzirom na veličinu njihove ekonomije, SAD i Japan će verovatno morati da ratifikuju sporazum, koji će postaviti jedinstvene standarde u različitim oblastima, od prava radnika do zaštite intelektualne svojine u 12 zemalja Pacifičkog pojasa, dodaje britanska agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik