Pad cene pšenice obeležio nedelju na "Produktnoj berzi"

Bez autora
Feb 05 2016

Mnogo više od pukog nadanja je potrebno da se desi pa da se konačno tržište roba iz sektora primarnog agrara pokrene. Naime, činjenica da su se cene na svetskim berzama tek neznatno pomerile na gore u protekloj nedelji, te da je na bazi realizovanih ugovora i kotiranih ponuda nekako preovladao utisak da su domaće cene žitarica i uljarica došle do samog minimuma i da je to krajnja granica daljeg pada, ipak tržište i dalje stoji. Da bi se ono ozbiljnije pokrenulo potreban je ipak suštinski, dugoročni zaokret na nivou svetske tražnje. Da li i kada će se taj zaokret desiti to je prava nepoznanica u ovom trenutku. Promet na novosadskoj berzi i dalje je u zoni minimalnih vrednosti. Količinski obim prometa od 250 tona je u padu u odnosu na prethodnu nedelju od 41,18 posto, dok je vrednosni nivo prometa bio 4.554.000 dinara, a to je za 63,81 posto manje u odnosu na prethdoni nedeljni period.

produktna berzaMnogo više od pukog nadanja je potrebno da se desi pa da se konačno tržište roba iz sektora primarnog agrara pokrene.

Naime, činjenica da su se cene na svetskim berzama tek neznatno pomerile na gore u protekloj nedelji, te da je na bazi realizovanih ugovora i kotiranih ponuda nekako preovladao utisak da su domaće cene žitarica i uljarica došle do samog minimuma i da je to krajnja granica daljeg pada, ipak tržište i dalje stoji.

Da bi se ono ozbiljnije pokrenulo potreban je ipak suštinski, dugoročni zaokret na nivou svetske tražnje. Da li i kada će se taj zaokret desiti to je prava nepoznanica u ovom trenutku.

Promet na novosadskoj berzi i dalje je u zoni minimalnih vrednosti. Količinski obim prometa od 250 tona je u padu u odnosu na prethodnu nedelju od 41,18%, dok je vrednosni nivo prometa bio 4.554.000 dinara, a to je za 63,81% manje u odnosu na prethdoni nedeljni period.

Nalazimo se u periodu godine kada bi na osnovu višegodišnje prakse i iskustva trebali da govorimo o cenovnom piku na tržištu pšenice, a mi ove godine konstatujemo da je u prvoj nedelji februara cena pšenice pala ispod nivoa na kome je bila u toku žetve.

Prosečna nedeljna cena pšenice na berzi u Novom Sadu je iznosila 18,43 dinara po kilogramu( 16,75 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 2,90%.  Ovako niska cena zabeležena je u žetvi 2013. godine, a pre toga još u avgustu 2010. godine. Kada se cena pšenice denominuje u dolarsku vrednost , tada konstatujemo da je danas pšenica realno na najnižem nivou još od jula meseca 2010. godine.

Cena kukuruza pokazuje blage znake oporavka. Naš kukuruz je trenutno jedan od najjeftinijih u Evropi, pa vlasnici ove robe za razliku od onih koji imaju u posedu pšenicu ili soju mogu da očekuju nešto bolje vesti sa tržišta.

Podatak da je cena kukuruza sa povećanom vlagom na berzanskom tržištu protekle nedelje iznosila 15,80 dinara po kilogramu bez PDV, što je za 1,3% veća cena od cene kukuruza u SRPS standardu iz prethodne nedelje, indicira da bi u najmanju ruku cena ove robe trebala da prestane da pada, ako ne i blago da raste u narednom periodu.

Sojom se protekle nedelje nije trgovalo, što ne znači da nije bilo kotacija na berzanskom tržištu. Na bazi kotiranih ponuda koje su pretežno bile na nivou 38,00 dinara po kilogramu bez PDV i nezainteresovanosti tražnje da kupi soju po ovoj ceni, jasno govori u kakvoj poziciji se soja trenutno nalazi na tržištu.

PRODEX je tokom nedelje padao i ispd vrednosti od 200 indeksnih poena, da bi se na samom kraju nedleje zaustavio na poziciji 200,05 indeksnih poena, što je za 0,38 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik