Poduzetnici: "Gospodarstvo je slabo, ali ide nabolje"

Bez autora
Feb 07 2016

Prema poduzetnicima, stanje u gospodarstvu dobilo je najbolje ocjene u posljednjih pet godina, ali je to ukupno i dalje mršava dvojka. Pa su i očekivanja od nove vlade velika. Mi moramo biti partneri s našom državom, s Poreznom upravom, a ne neprijatelji, ističe vlasnik tvrtke Tokić. Mislim da je ova Vlada dobra, koji su došli iz realnog sektora, koji znaju što hoće, imaju strategiju i ciljeve, dodao je. Izvoznici poput AD Plastika traže porezno rasterećenje, promjenu tečajne politike i učinkovitiju javnu upravu. Administracija je oduzimala jako puno vremena, što nama poduzetnicima otežava život, jer smo u projektima uvijek jako stisnuti s rokovima, ističe članica Uprave AD plastika. Problem u brodogradnji je kako pronaći potreban kadar. Smatraju da smo već zakasnili s dozvolom za uvoz radne snage.

Poduzetnici: "Gospodarstvo je slabo, ali ide nabolje"Prema poduzetnicima, stanje u gospodarstvu dobilo je najbolje ocjene u posljednjih pet godina, ali je to ukupno i dalje mršava dvojka. Pa su i očekivanja od nove vlade velika.

Mi moramo biti partneri s našom državom, s Poreznom upravom, a ne neprijatelji, ističe Ilija Tokić, vlasnik tvrtke Tokić. Mislim da je ova Vlada dobra, koji su došli iz realnog sektora, koji znaju što hoće, imaju strategiju i ciljeve, dodao je.

Izvoznici poput AD Plastika traže porezno rasterećenje, promjenu tečajne politike i učinkovitiju javnu upravu.

Administracija je oduzimala jako puno vremena, što nama poduzetnicima otežava život, jer smo u projektima uvijek jako stisnuti s rokovima, ističe Katja Klepo, članica Uprave AD plastika.

Problem u brodogradnji je kako pronaći potreban kadar. Smatraju da smo već zakasnili s dozvolom za uvoz radne snage.

Da bi mogli rasti, a mi rastemo oko 30 posto godišnje, konkretno za 2016. planiramo 27,5%, tu smo bili malo konzervativniji, za to morate moći napraviti to što planirate, rekao je Darko Pappo, član Uprave Brodosplita.

Prema istraživanju, poduzetnicima su najveći problem visoki porezi, koji se prema najavama Banskih dvora, barem u ovoj godini, neće mijenjati. Visoko na listi Vladinih prioriteta trebali bi biti i smanjenje državne administracije i rješavanje nelikvidnosti.

Mijenjamo zakone kao čarape. Taman kad poslovno uskladite svoje poslovanje s određenim zakonom, ono dolazi drugi, kaže Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Nakon što je dobio nagradu za najboljeg analitičara prošle godine, jasnu poruku Vladi poslao je i Damir Novotny. Da smanje tu svoju autističnu poziciju da se brinu samo o javnom sektoru i da stvore taj prostor za privatni sektor, poručio je Novotny, dobitnik nagrade "Gorazd Nikić" za ekonomskog analitičara 2015.

Privatni sektor u krizi je izgubio gotovo 200 tisuća radnih mjesta, no čini se da se optimizam vraća na mala vrata. 93 posto poduzetnika vjeruje da će njihovo poslovanje u 2016. biti barem na razini prošle godine ili bolje od toga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik