Izmena Zakona o upravljanju otpadom: Jeftinije do sirovina, veća konkurentnost

Bez autora
Feb 07 2016

Izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, koje bi vlada trebalo da uvoji sledeće nedelje, obezbediće stabilno poslovanje Valjaonice bakra u Sevojnu i drugih kompanija, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije. Izmenama tog zakona stvoriće se uslovi za dugoročno poslovanje kompanija koje će jeftinije dolaziti do sirovina, podići konkurentnost i proizvodnju i otvoriti nova radna mesta. Time će se uvažiti zahtev domaće industrije da se sekundarne sirovine, koje se sada izvoze, a potom uvoze radi prerade u našim fabrikama, ubuduće na organizovanom domaćem tržištu otpada, pre izdavanja prekograničnih dozvola, ponude kompanijama u Srbiji, a da se tek onda višak plasira stranom tržištu. Spremne su izmene i dopune tog zakona i već sledeće nedelje biće upućene u skupštinsku proceduru.

Uskoro izmene Zakona o upravljanju otpadomIzmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, koje bi vlada trebalo da uvoji sledeće nedelje, obezbediće stabilno poslovanje Valjaonice bakra u Sevojnu i drugih kompanija, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Izmenama tog zakona, koje je inicirala PKS, stvoriće se uslovi za  dugoročno poslovanje kompanija koje će jeftinije  dolaziti do sirovina, podići  konkurentnost i proizvodnju i otvoriti nova radna mesta.

Time će se uvažiti zahtev domaće industrije da se sekundarne sirovine, koje se sada izvoze, a potom uvoze radi prerade u našim fabrikama, ubuduće na organizovanom domaćem tržištu otpada, pre izdavanja prekograničnih dozvola, ponude kompanijama u Srbiji, a da se tek onda višak plasira stranom tržištu, objasnio je Čadež, novinarima tokom obilaska Valjaonice.

„Spremne su izmene i dopune tog zakona i već sledeće nedelje biće upućene u skupštinsku proceduru”, rekao je Čadež podsetivši da je upravo PKS inicirala izmenu zakona, kako bi se uredila ta oblast i ušla u legalne tokove. Predsednik PKS zahvalio je vladi, kabinetu premijera Aleksandra Vučića i nadležnom Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine na angažovanju u izmeni tog zakona.

Nakon sastanka sa menadžmentom Valjaonice i obilaska pogona, Čadež je rekao da su naše fabrike bile nekonkurentne u odnosu na one u okolnim zemljama upravo zbog toga što moraju da uvoze sirovine, koje se inače izvoze u inostranstvo, a mogu da se prerađuju u Srbiji.

Ukazao je na problem u upravljanju otpadom u Srbiji, što će biti uređeno novim zakonom u skladu sa potrebama domaće industrije. Predsednik PKS je istakao da je plan da se uspostavi organizovano tržište otpadom, odnosno berza sekundarnih sirovina. Istakao je važnost da RTB Bor i ubuduće  stabilno  snabdeva bakrom Valjaonicu u Sevojnu, čime će se obezbediti i  normalno funkcionisanje namenske industrije Srbije i izvoz Valjaonice.

PKS ima važno mesto u srpskoj privredi, rekao je Milija Božović, generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno i dodao da je sa predsednikom Komore imao vrlo konkretne razgovore o izmeni propisa koji će omogućiti lakše poslovanje i dostupnost sirovina pod povoljnijim uslovima.

Prema nekim procenama, skoro 10.000 tona bakra se godišnje izveze iz Srbije, a domaća industrija otprilike isto toliko uveze za potrebe svojih prerađivačkih kapaciteta. Valjaonica u Sevojnu, koja je u vlasništvu Ist point holdinga,  najveći deo svojih proizvoda plasira na inostrano tržište – više od 90 odsto, a najviše u zemlje Zapadne Evrope.

Valjaonica je lider u Jugoistočnoj Evropi u proizvodnji plasmanu bakra i legura od bakra, a  u 2015. je ostvarila profit od četiri miliona evra. Valjaonica, koja je sedmi neto izvoznik u Srbiji, trenutno zapošljava 1.130 radnika. Izvozi na tržište SAD, Bliskog istoka, Rusije i u zemlje  bivše Jugoslavije, dok na domaćem tržištu snabdeva fabrike namenske industrije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik