CGES u crnogorsku elektromrežu uložio 42 miliona eura

Bez autora
Feb 08 2016

Interesovanje kompanija iz okruženja i šire za Crnogorski elektroprenosni sistem važan je pokazatelj kvaliteta firme i njenog pozicioniranja na ukupnom tržištu, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije. U elektromrežu naše države Crnogorski elektroprenosni sistem je do sada uložio preko 42 miliona eura. Interesovanje za CGES je veliko, posebno iz razloga što je ta kompanija još 2011. godine počela snažan investicioni ciklus, koji se u javnosti dominantno vezuje za projekat elektroenergetske podmorske interkonekcije Crne Gore i Italije. Izgradnja 400 kV dalekovoda 'Lastva Pljevlja', kao i trafostanice 'Lastva' dio je najvećeg projekta u sektoru energetike u Crnoj Gori povezivanje sa Italijom podmorskim kablom čija će realizacija, pored ostalog, usloviti pouzdaniju nacionalnu prenosnu mrežu, bolju povezanost sa zapadnoevropskim tržištem električne energije, sigurnije napajanje potrošača i drugo.

CGES u crnogorsku elektromrežu uložio 42 miliona euraInteresovanje kompanija iz okruženja i šire za Crnogorski elektroprenosni sistem važan je pokazatelj kvaliteta firme i njenog pozicioniranja na ukupnom tržištu, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije.

U elektromrežu naše države Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je do sada uložio preko 42 miliona eura.

Kako su kazali iz PR službe Ministarstva ekonomije, interesovanje za CGES je veliko, posebno iz razloga što je ta kompanija još 2011. godine počela snažan investicioni ciklus, koji se u javnosti dominantno vezuje za projekat elektroenergetske podmorske interkonekcije Crne Gore i Italije.

"Izgradnja 400 kV dalekovoda 'Lastva Pljevlja', kao i trafostanice (TS) 'Lastva' dio je najvećeg projekta u sektoru energetike u Crnoj Gori povezivanje sa Italijom podmorskim kablom čija će realizacija, pored ostalog, usloviti pouzdaniju nacionalnu prenosnu mrežu, bolju povezanost sa zapadnoevropskim tržištem električne energije, sigurnije napajanje potrošača i drugo", objasnili su u Ministarstvu ekonomije.

Osim ovog projekta, kompanija je, ističu u Ministarstvu, posljednih godina mnogo uradila na unapređenju svoje mreže izgradnjom i puštanjem u pogon brojnih objekata.

"CGES je za potrebe Regionalnog vodovoda u Virpazaru izgradila 110/35 kV postrojenje, snage 2x20 megavoltampera, sa uklapanjem u prenosnu mrežu i to priključenjem na 110 kV dalekovod 'Podgorica2 Bar. Osim potrebama Regionalnog vodovoda, ovo postrojenje je doprinij elo pouzdanijem napajanju područja Virpazara i Zete električnom energijom. Vrijednost investicije je 2.765,683 eura", ističu u Ministarstvu.

Jedan od najzahtjevnijih projekata CGES-a prethodnih godina bila je izgradnja 400 kV dalekovoda "Podgorica Tirana". Ovaj projekat je od velikog značaja i visoko je prioritetan na samo za Crnu Goru i Albaniju, već i za čitav region.

"Dalekovod 'Podgorica Tirana' poboljšao je aktuelni nivo interkonekcije između Crne Gore i Albanije, kao i interregionalne razmjene energije u okviru druge zone UCTE. Pored ostalog, osnažio je regionalnu elektroenergetsku mrežu, a samim tim stvorio uslove za bolju kontrolu napona i povećanu sigurnost sistema ne samo u okviru ove dvije države, već i u drugim zemljama iz okruženja", ističu u Ministarstvu.

U ovaj projekat CGES je uložio 11 miliona eura, a na 400 kV dalekovod i trafostanice, pored najkvalitetnije energetske opreme, instalirana je i najsavremenija telekomunikaciona oprema koja omogućava nadzor i upravljanje nad energetskim objektima, prema nalozima najstrožih evropskih standarda.

Nakon ovog projekta, CGES je realizovao i projekat izgradnje TS "Podgorica 5", vrijedan skoro dva miliona eura.

"Radovi na ovom elektroenergetskom objektu završeni su 2011. godine. Realizovana je obaveza CGES-a da u skladu sa Glavnim projektom izvrši razdvajanje, tj. raskidanje veze između uzemljenja TS i spoljašnje ograde. Radovi na 110 kV dalekovodu 'Podgorica 5-KAP vod 1' su završeni u prethodnom periodu, a u julu 2011. godine dobijena je upotrebna dozvola. Trafostanica 'Podgorica 5' ima veliki značaj za povećanje kvaliteta napajanja distributivnih potrošača glavnog grada, a posebno za napajanje buduće servisno-uslužne zone na teritoriji Podgorice" kazali su u Ministarstvu ekonomije.

Crnogorski elektroprenosni sistem je kroz projekat proširenja trafostanice na sjeveru države višestruko povećao pouzdanost snabdijevanja za 19.000 potrošača iz Andrijevice. "Izgrađeno je 110 kV postrojenje, povećana je snaga transformacije sa 10 MVA na 30 MVA.

Realizovana je i nova dionica 110 kV dalekovoda u dužini od 1,6 kilometara, čime je prethodno rješenje napajanja preko tzv. T-spoja pretvoreno u standardni priključak po principu 'ulazizlaz'. Vrijednost investicije je 1.784.816 eura."

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik