U Visokom u proteklih pet godina povećan broj zaposlenih za 10 posto

Bez autora
Feb 08 2016

Općina Visoko bilježi u posljednjih pet godina porast broja zaposlenih. Prošle 2015. godine broj zaposlenih je iznosio ukupno 9.923, dok je 2011. zaposlenih sa područja ove Općine bilo 9.019, što je porast od 10 posto. Ovo su podaci JU Služba za zapošljavanje ZDK-Biro Visoko, a koji se baziraju na podacima o broju prijavljenih lica na zdravstveno osiguranje kod Zavoda za zdravstveno osiguranje po osnovu radnog odnosa. Porast broja zaposlenih na području općine Visoko rezultat je novih investicija, otvaranja novih proizvodnih objekata i rezultat aktivnosti Općine Visoko na poboljšanju poslovnog okruženja. Naš plan razvoja Općine koji smo donijeli i počeli provoditi krajem 2012. godine urodio je plodom. Zajedno sa privrednicima i građanima Visokog u protekle tri godine uspjeli smo napraviti preokret u rješavanju ovog, za Općinu ali i cijelu državu, trenutno najvećeg problema – otvaranje novih radnih mjesta.

U Visokom u proteklih pet godina povećan broj zaposlenih za 10 postoOpćina Visoko bilježi u posljednjih pet godina porast broja zaposlenih. Prošle 2015. godine broj zaposlenih je iznosio ukupno 9.923, dok je 2011. zaposlenih sa područja ove Općine bilo 9.019, što je porast od 10 posto.

Ovo su podaci JU Služba za zapošljavanje ZDK-Biro Visoko, a koji se baziraju na podacima o broju prijavljenih lica na zdravstveno osiguranje kod Zavoda za zdravstveno osiguranje po osnovu radnog odnosa.

"Porast broja zaposlenih na području općine Visoko rezultat je novih investicija, otvaranja novih proizvodnih objekata i rezultat aktivnosti Općine Visoko na poboljšanju poslovnog okruženja. Naš plan razvoja Općine koji smo donijeli i počeli provoditi krajem 2012. godine urodio je plodom.

Zajedno sa privrednicima i građanima Visokog u protekle tri godine uspjeli smo napraviti preokret u rješavanju ovog, za Općinu ali i cijelu državu, trenutno najvećeg problema – otvaranje novih radnih mjesta. Visoko je oduvijek bilo privredni, tj. industrijski i trgovački centar. Želimo Visokom vratiti stari sjaj, te vjerujem da smo u tom smislu na dobrom putu", izjavila je načelnica Općine Visoko mr. sci Amra Babić.

Najveći porast broja zaposlenih Općina Visoko bilježi u protekle tri godine, kada je zaključno sa prošlom 2015. godinom u odnosu na 2012. broj zaposlenih povećan za 723, što je povećanje od 7,85 posto.

U ovom periodu, od 2013. godine  do 2015. godine nosioci novih investicija na području Općine Visoko, a koje su rezultirale povećanjem broja radnih mjesta,  su privredna društva iz oblasti kožarske i tekstilne industrije i to "Alma Ras"  d.o.o. Visoko, Company D&U d.o.o. Visoko, "Koteks" d.o.o. Visoko- PJ Visoko i "Sinerga" d.o.o. Visoko.

"U 2014. i 2015. smo imali nekoliko strateški usmjerenih aktivnosti koje su direktno uticale na ovakav rezultat. Uključili smo se u GOLD projekat USAID-a, proveli projekat provođenja Regulatorne reforme i pojednostavljenja administrativnih postupaka, kao i niz projekata usmjerenih na  unaprijeđenje  poljoprivredne proizvodnje, posebno proizvodnje malina i jagoda.

Sve to je imalo direktnog uticaja na rast broja zaposlenih lica u ovom periodu. Dalju šansu za razvoj i povećanje broja radnih mjesta vidimo u kožarskoj, tekstilnoj, prehrambenoj industriji i proizvodnji hrane, ali i u sektoru turizma i razvoju trgovine", riječi su načelnice Babić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik