Postupno jačanje bh. gospodarstva

Bez autora
Feb 09 2016

Ekonomski rast BiH tijekom prošle godine je bio obilježen postupnim poboljšanjem ekonomske situacije u okruženju, padom svjetskih cijena praćenim deflacijom u BiH te uglavnom pozitivnim baznim efektom svibanjskih poplava iz 2014. godine. Sve je to utjecalo na godišnje stope ekonomskog rasta.Drugo i treće tromjesečje bilježe relativno visoko povećanje u odnosu na prethodnu godinu kada je u drugom tromjesečju došlo do pada aktivnosti uslijed svibanjskih poplava. Tako je ekonomska aktivnost u drugom tromjesečju 2015 god. bila za 4,3%, a u trećem tromjesečju za 3,1% realno veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je znatno veća stopa u odnosu na prvo tromjesečje u kojem nije bilo baznog efekta.

Postupno jačanje bh. gospodarstvaEkonomski rast BiH tijekom prošle godine je bio obilježen postupnim poboljšanjem ekonomske situacije u okruženju, padom svjetskih cijena praćenim deflacijom u BiH te uglavnom pozitivnim baznim efektom svibanjskih poplava iz 2014. godine, piše Večernji list BiH.

Sve je to utjecalo na godišnje stope ekonomskog rasta, navodi se u makroekonomskoj analizi Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Drugo i treće tromjesečje bilježe relativno visoko povećanje u odnosu na prethodnu godinu kada je u drugom tromjesečju došlo do pada aktivnosti uslijed svibanjskih poplava. Tako je ekonomska aktivnost u drugom tromjesečju 2015 god. bila za 4,3%, a u trećem tromjesečju za 3,1% realno veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je znatno veća stopa u odnosu na prvo tromjesečje (2,2%) u kojem nije bilo baznog efekta.

Utjecaj fiskalne politike u prvih devet mjeseci je bio dosta skroman s obzirom na skroman rast javnih prihoda. Iako je pad svjetskih cijena doveo do smanjenja uvoznih cijena i deflacije, izvozne cijene su zabilježile blagi porast od 0,7%  čime je umanjen rizik negativnog rasta cijena na aktivnost u realnom sektoru.

S druge strane, smanjenje potrošačkih cijena od 0,8% je dovelo do realnog povećanja raspoloživog dohotka građana, pa prema tome i jačanja finalne potrošnje tijekom prvih devet mjeseci.

Spomenuti čimbenici su doveli do postupnog intenziviranja rasta bh. izvoza i industrije u 2015. godini praćenog skromnim povećanjem privatne potrošnje i uvoza. Time je vanjskotrgovinski robni deficit u prva tri tromjesečja realno smanjen za približno 1,6% na godišnjoj razini.

Ipak, unatoč godišnjem rastu, ekonomska aktivnost u trećem tromjesečju je bila tek neznatno veća u odnosu na drugo tromjesečje, čime je zaustavljen pozitivan trend od drugog polugodišta 2014. godine.  

Nažalost, do smanjenja deficita nije došlo uslijed jačanja konkurentnosti bh. izvoza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik