IFC spremna pomoći BiH u stvaranju povoljnijeg ambijenta za poslovanje

Bez autora
Feb 09 2016

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine sa saradnicima, primio je danas delegaciju Međunarodne finansijske korporacije, članicu grupacije Svjetske banke, na čelu s regionalnim menadžerom IFC-a za zapadni Balkan. U delegaciji je bio i službenik zadužen za investicije u telecomu, medijima i tehnologiji u uredu IFC-a u Istanbulu. Osnovne teme razgovora bile su jačanje dalje saradnje, s posebnim osvrtom na planove privatizacije u 2016. godini i razmjena mišljenja o provođenju IFC strategije u Bosni i Hercegovini. Federalni premijer je posebno je istakao ulazak u rješavanje pitanja za stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i investicije, naglasivši pritom da su prioriteti uspostavljanje privrednih sudova i donošenje zakona o stečaju, te otvaranje mogućnosti za kraće i jeftinije registriranje privrednih subjekata u svakoj općini Federacije BiH.

IFCPremijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, sa saradnicima, primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članicu grupacije Svjetske banke, na čelu s regionalnim menadžerom IFC-a za zapadni Balkan Thomasom Lubeckom. U delegaciji je bio i službenik zadužen za investicije u telecomu, medijima i tehnologiji u uredu IFC-a u Istanbulu Temel Oktem.

Osnovne teme razgovora bile su jačanje dalje saradnje, s posebnim osvrtom na planove privatizacije u 2016. godini i razmjena mišljenja o provođenju IFC strategije u Bosni i Hercegovini.Federalni premijer upoznao je goste sa do sada učinjenim koracima u provođenju Reformske agende i zadacima koji predstoje u ovoj i narednim godinama.

Posebno je istakao ulazak u rješavanje pitanja za stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i investicije, naglasivši pritom da su prioriteti uspostavljanje privrednih sudova i donošenje zakona o stečaju, te otvaranje mogućnosti za kraće i jeftinije registriranje privrednih subjekata u svakoj općini Federacije BiH.

Kada je riječ o privatizaciji, premijer Novalić je istakao da je ona neophodna i neupitna u kompanijama u kojima Federacija ima manjinski udio, te upoznao goste s planom privatizacije za ovu godinu za koji je Vlada FBiH dala saglasnost.

Lubeck je rekao kako je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) spremna pomoći u svim segmentima koji se tiču ovih pitanja, naglasivši da je s premijerom FBiH “govorio sasvim istim jezikom”, precizirajući da je to “jezik realnosti”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik