Austrijski investitori će ove godine zaposliti 2000 novih radnika

Bez autora
Feb 09 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Austrije predstavili su danas Akcioni plan saradnje dveju zemalja u tekućoj godini, koji predviđa nastavak podrške Srbiji na putu ka EU. Premijer je ocenio da će pomenuti plan predstavljati dalji podsticaj našoj zemlji ka evropskim integracijama. Premijer je iskazao posebnu zahvalnost šefu austrijske diplomatije na podršci reformama u Srbiji i njenom putu ka EU, istakavši da je on prisustvovao svim konferencijama koje su se odnosile na Srbiju. Po pitanju javne administracije, predviđeno je povećanje saradnje kroz ponudu za mlade srpske diplomate, kao i podršku u modernizaciji javne administarcije kroz organizovanje ekspertske konferencije u Beču o reformi javne administracije u maju ove godine.

Austrijski investitori će ove godine zaposliti 2000 novih radnikaPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc predstavili su danas Akcioni plan saradnje dveju zemalja u tekućoj godini, koji predviđa nastavak podrške Srbiji na putu ka EU, kao i dalju saradnju po pitanju izbegličke krize.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Austrije ocenio da će pomenuti plan predstavljati dalji podsticaj našoj zemlji ka evropskim integracijama. Premijer je iskazao posebnu zahvalnost šefu austrijske diplomatije na podršci reformama u Srbiji i njenom putu ka EU, istakavši da je on prisustvovao svim konferencijama koje su se odnosile na Srbiju.

Po pitanju javne administracije, predviđeno je povećanje saradnje kroz ponudu za mlade srpske diplomate, kao i podršku u modernizaciji javne administarcije kroz organizovanje ekspertske konferencije u Beču o reformi javne administracije u maju ove godine, objasnio je on.

Predsednik Vlade je naglasio da je za našu zemlju veoma važna ekonomska saradnja, ističući da je plan da se ove godine trgovinska razmena poveća sa 700–800 miliona evra na milijardu evra. 

Austrija u Srbiji ima mnogo investicija, a s obzirom na to da namerava da i dalje gradi svoju poziciju prvog stranog investitora, postignut je dogovor o tome da ove godine austrijski investitori zaposle 2.000 novih radnika.

Vučić je dodao da je planom predviđena podrška razvoja dualnog obrazovanja, kroz Memorandum o razumevanju, koji će danas potpisati ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, ministar Kurc, kao i predsednici privrednih komora dveju zemalja Marko Čadež i Kristof Lajtl.

On je objasnio da će se razvoj dualnog obrazovanja odnositi na oblasti bankarstva, osiguranja, špedicije i logistike, kako bi se ljudi dobro obučili i bili efikasni u svom radu.

Vučić je ministru spoljnih poslova Austrije i Vladi te zemlje preneo zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju pružaju Srbiji. Želimo još veće prisustvo Austrije u regionu i u Srbiji, u političkom i ekonomskom smislu. Želimo da se unapređujemo, da menjamo sebe i budemo još bolji, poručio je premijer. 

On je dodao da se već ove godine očekuje dvostruko veći rast od rasta u 2015. godini, i zaključio da su pred Srbijom godine dinamičnog rasta.Kurc je istakao da je Srbija pokazala zapažen reformski tempo, uz ocenu da na putu ka članstvu u EU može da pretekne druge zemlje kandidate ako nastavi planiranim intenzitetom.

On je iskazao zahvalnost Vučiću i Vladi Srbije na tome što neprestano rade na uspostavljanju pravog okruženja za investicije i privredu, naglašavajući da od toga koristi nemaju samo preduzeća i privreda, već i građani.

Reforme su neophodne jer približavaju zemlju Evropskoj uniji i čine je atraktivnijom za investitore, ali i izazovne i zbog toga se zahvaljujem građanima za podršku koju pružaju njhovoj realizaciji, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, postoji tesna veza između dve zemlje, kako na kulturnom, tako i na ekonomskom planu, budući da je Austrija sa 500 preduzeća i investicijama u visini od približno 2,8 milijardi evra najveći investitor u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik