Novi industrijski kolosek do juna

Bez autora
Feb 10 2016

U Kostolcu je u toku izgradnja industrijskog koloseka koji treba da se završi do juna meseca, uz ulaganje 16 miliona dolara. Reč je o koloseku dužine 21 kilometar, koji će voditi od železničke stanice Stig do termoelektrane Kostolac B. Njegova gradnja deo je prve faze kreditnog aranžmana Srbije i Republike Kine, ukupne vrednosti milijardu i 60 miliona dolara. Glavni projektant je Saobraćajni institut CIP, a radove izvodi konzorcijum Strabag iz Beograda, sa partnerima Vojvodinaput i Preduzeće za puteve Zaječar. Novi kolosek obezbediće jeftiniji dovoz krečnjaka do elektrane, koji će se koristiti u procesu odsumporavanja dimnih gasova, čime će se znatno smanjiti zagađenja životne sredine. Njime će se odvoziti i nusproizvodi - gips i pepeo, oko 50.000 tona komadnog uglja dnevno, kao i ugalj za termoelektranu "Morava" u Svilajncu.

Novi industrijski kolosek do junaU Kostolcu je u toku izgradnja industrijskog koloseka koji treba da se završi do juna meseca, uz ulaganje 16 miliona dolara. Reč je o koloseku dužine 21 kilometar, koji će voditi od železničke stanice Stig do termoelektrane Kostolac B.

Njegova gradnja deo je prve faze kreditnog aranžmana Srbije i Republike Kine, ukupne vrednosti milijardu i 60 miliona dolara. Glavni projektant je Saobraćajni institut CIP, a radove izvodi konzorcijum Strabag iz Beograda, sa partnerima Vojvodinaput i Preduzeće za puteve Zaječar.

Novi kolosek obezbediće jeftiniji dovoz krečnjaka do elektrane, koji će se koristiti u procesu odsumporavanja dimnih gasova, čime će se znatno smanjiti zagađenja životne sredine. Njime će se odvoziti i nusproizvodi - gips i pepeo, oko 50.000 tona komadnog uglja dnevno, kao i ugalj za termoelektranu "Morava" u Svilajncu.

Takođe, novim kolosekom prevoziće se i oprema za izgradnju bloka B3 i rudarska mehanizacija do površinskog kopa Drmno.

Osim industrijskog koloseka, prva faza kreditnog aranžmana sa Kinom obuhvata već završene revitalizacije blokova B1 i B2, gradnju sistema za odsumporavanje koja je u toku, kao i predstojeću gradnju pristaništa, koje treba da se završi do kraja ove godine.

Radovi druge faze obuhvatiće gradnju novog termo-bloka B3, snage 350 megavata, i proširenje kapaciteta kopa "Drmno" sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Sve radove prve i druge faze izvodi kineska kompanija CMEC, sem gradnji koloseka i pristaništa, koje izvode domaće kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik