Impol Seval: U modernizaciju proizvodnje investicioje od 30 miliona evra

Bez autora
Feb 10 2016

Valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna planira investicije u modernizaciju proizvodnje od 30 miliona evra, potvrdio je direktor. On je kazao da će prvi ugovor za novu opremu od 15 miliona evra biti potpisan sutra, a investicijom će biti obnovljen i unapređen mašina valjački stan, koji nov vredi 120 miliona evra. Na pitanje da li će to značiti kvalitetniji proizvod, kaže da će to fabrici omogućiti da “ide u korak sa konkurencijom”. Nova investicija od 30 miliona evra biće realizovana u narednih nekoliko godina i finansirana uglavnom iz tekućeg poslovanja a samo delom iz kredita. Impol Seval nije kreditno opterećen jer na godišnji pormet od 120 miliona evra ima tek 29 miliona evra zajma. Cene sirovina, koje su prepolovljene ne utiču na njih, a mnogo im znači što je kurs dinara stabilan.

Impol Seval: U modernizaciju proizvodnje investicioje od 30 miliona evraValjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna planira investicije u modernizaciju proizvodnje od 30 miliona evra, potvrdio je za B92 direktor Ninko Tešić.

Tešić je kazao da će prvi ugovor za novu opremu od 15 miliona evra biti potpisan sutra, a investicijom će biti obnovljen i unapređen mašina valjački stan, koji nov vredi 120 miliona evra.

Na pitanje da li će to značiti kvalitetniji proizvod, Tešić kaže da će to fabrici omogućiti da “ide u korak sa konkurencijom”.

Nova investicija od 30 miliona evra biće realizovana u narednih nekoliko godina i finansirana uglavnom iz tekućeg poslovanja a samo delom iz kredita, kazao je Tešić, koji kaže da Impol Seval nije kreditno opterećen jer na godišnji pormet od 120 miliona evra ima tek 29 miliona evra zajma.

Cene sirovina, koje su prepolovljene ne utiču na njih, a mnogo im znači što je kurs dinara stabilan, kaže Tešić.

Fabrika 97 odsto proizvodnje izvozi a glavno tržište su zemlje Evropske unije. Prva je Nemačka, sledi Italija a treći najznačajniji kupac je Rusija, u koju se, priznaje Tešić, iz godine u godinu izvozi sve manje zbog krize, sankcija i pada rublje.

U 2015. godini, kako navodi, izvoz je vredeo 105 miliona evra. Koliki je profit od toga nije mogao da kaže jer se još očekuju završni računi. Ipak, za branšu u kojoj posluju, kako sam kaže, sve preko profitne stope od pet odsto je odličan rezultat.

Zaposlenih je oko 700, a prosek plata u koji ne ulaze zarade menadžera je 67.000 dinara, što je iznad proseka države i 30 odsto više od proseka grane u kojoj posluju.

Upitan na koliko posle svih ulaganja procenjuje da bude podignuta vrednost fabrike, Tešić je ocenio da je od privatizacije vrednost Impol Sevala podignuta sigurno nekoliko puta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik