Termoelektrana Stanari položila test, proizvodnja u maju ili junu

Bez autora
Feb 11 2016

Termoelektrana "Stanari" uspješno je prošla dosadašnje testne faze rada i sa komercijalnom proizvodnjom trebalo bi da počne krajem maja ili početkom juna ove godine. Probni rad termoelektrane, čija je izgradnja ušla u završnu fazu, započet je u decembru 2015. godine. Početkom januara izvršena je prva sinhronizacija sa energetskim sistemom, kada su pušteni i prvi megavati u energetsku mrežu BiH. Čelnici Rudnika i Termoelektrane "Stanari" i "EFT grupe", koja je investitor u ovaj projekat, predstavili su medijima dosadašnji tok realizacije investicije i planove nakon što termoelektrana počne sa komercijalnom proizvodnjom. Predstavnici desetina medijskih kuća obišli su novoizgrađenu termoelektranu, rudnički kop i lokaciju na kojoj će na najsavremeniji i ekološki najprihvatljiviji način biti odlagan pepeo koji ostaje nakon sagorijevanja uglja.

Termoelektrana Stanari položila test, proizvodnja u maju ili junuTermoelektrana "Stanari" uspješno je prošla dosadašnje testne faze rada i sa komercijalnom proizvodnjom trebalo bi da počne krajem maja ili početkom juna ove godine.

Probni rad termoelektrane, čija je izgradnja ušla u završnu fazu, započet je u decembru 2015. godine. Početkom januara izvršena je prva sinhronizacija sa energetskim sistemom, kada su pušteni i prvi megavati u energetsku mrežu BiH.

Čelnici Rudnika i Termoelektrane "Stanari" i "EFT grupe", koja je investitor u ovaj projekat, predstavili su medijima dosadašnji tok realizacije investicije i planove nakon što termoelektrana počne sa komercijalnom proizvodnjom. Predstavnici desetina medijskih kuća obišli su novoizgrađenu termoelektranu, rudnički kop i lokaciju na kojoj će na najsavremeniji i ekološki najprihvatljiviji način biti odlagan pepeo koji ostaje nakon sagorijevanja uglja.

- Ponosni smo što smo ispunili sve što smo obećali 2005. godine, kada smo došli u Stanare. Obezbijedili smo budućnost u narednih 40 godina za 643 radnika, koja trenutno zapošljavamo i za oko 900 ljudi, koje ćemo zapošljavati kada otvorimo i novi kop. Ovo je prva termoelektrana koja je izgrađena u regionu u posljednjih 30 godina. Ovo je bio veliki zahvat i ugrađena je najsavremenija tehnologija i oprema - rekao je direktor Rudnika i Termoelektrane "Stanari" Ivica Jakovljević i naveo da će projekat imati višestruku korist i za Stanare i za RS, jer će osim zapošljavanja i plaćanja obaveza prema lokalnoj zajednici i državi, angažovati veliki broj dobavljača, konsultanata i drugih saradnika.

Tehnički direktor TE "Stanari" Savo Mirković je istakao da su za desetak dana testnog rada proizveli određenu količinu struje i da je sve proteklo bez problema.

- Veoma smo zadovoljni prvim dijelom testne faze. Čak smo i prebacili plan proizvodnje u januaru. Planiramo da postepeno povećavamo proizvodnju u martu i aprilu, a već krajem maja ili u junu da krenemo sa punom komercijalnom proizvodnjom - izjavio je Mirković i dodao da će biti fokusirani na plasman struje na tržište jugoistočne Evrope.

Građevinski radovi na Termoelektrani "Stanari" počeli su u decembru 2012. godine. Vrijednost investicije u termoelektranu je oko 420 miliona evra. Njena instalisana snaga je 300 megavata, a očekivana godišnja proizvodnja dva miliona megavatčasova električne energije. Glavni izvođač radova po sistemu "ključ u ruke" je kineska kompanija "Dongfang elektrik korporejšn".

Paralelno sa gradnjom termoelektrane razvijan je i rudnik kroz nekoliko ciklusa modernizacije opreme i procesa proizvodnje. U njegovu sanaciju i modernizaciju od 2005. godine uloženo je više od 25 miliona, a planirano je da u novi kop bude investirano oko 70 miliona evra. Godišnji kapacitet rudnika povećan je na 2,5 miliona tona uglja, koliko iznosi neophodna količina za funkcionisanje Termoelektrane "Stanari". Rezerve uglja u Stanarima dovoljne su za neometano funkcionisanje i rad termoelektrane u narednih 40 godina.

Poslovođa na kopu uglja Dušan Nešković, koji 32 godine radi u rudniku, kaže da je dolaskom "EFT grupe" načinjen veliki preokret.

- Prije dolaska EFT-a situacija je bila katastrofalna. Nije bilo plata, nije bilo mehanizacije i opreme. Dolaskom EFT-a sve se promijenilo, kupljena je mehanizacija, počeli smo raditi i zarađivati i jednom riječju ovo je sada prva firma - kazao je i istakao da su oživjeli i Stanari i okolna mjesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik