Rast industrijske proizvodnje za 8,2%

Bez autora
Feb 11 2016

Ukupna industrijska proizvodnja prošle godine bila je za 8,2 odsto veća u odnosu na prethodnu godinu. U drugom delu godine međugodišnje povećanje industrijske proizvodnje bilo je još izrazitije - u decembru je iznosilo 11 odsto. To nije toliko promena odnosa ponude i tražnje, koliko je uslovljeno poplavama u 2014, jer su glavni činioci rasta ukupne industrijske proizvodnje u 2015. proizvodnja elektroprivrede i porast proizvodnje rudarstva. U novom časopisu MAT navodi se da su za ocenu tekuće privredne aktivnosti i aktivnosti u narednom periodu bitna kretanja u prerađivačkoj industriji. Porast njene proizvodnje u prošloj godini bio je 5,3 odsto. Ekonomisti navode da je taj rast značajan, jer je nadoknađen pad u 2014. za 1,4 odsto, ali je niži od prognoze pre tri meseca, kada se očekivalo da će rast proizvodnje prerađivačke industrije u celoj 2015. iznositi šest odsto.

Rast industrijske proizvodnje za 8,2%Ukupna industrijska proizvodnja prošle godine bila je za 8,2 odsto veća u odnosu na prethodnu godinu, rekao je ekonomista Stojan Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

U drugom delu godine međugodišnje povećanje industrijske proizvodnje bilo je još izrazitije - u decembru je iznosilo 11 odsto, rekao je Stamenković u PKS. „To nije toliko promena odnosa ponude i tražnje, koliko je uslovljeno poplavama u 2014, jer su glavni činioci rasta ukupne industrijske proizvodnje u 2015. proizvodnja elektroprivrede i porast proizvodnje rudarstva“, precizirao je Stamenković.

U novom časopisu MAT navodi se da su za ocenu tekuće privredne aktivnosti i aktivnosti u narednom periodu bitna kretanja u prerađivačkoj industriji. Porast njene proizvodnje u prošloj godini bio je 5,3 odsto, prenosi Tanjug.

Ekonomisti navode da je taj rast značajan, jer je nadoknađen pad u 2014. za 1,4 odsto, ali je niži od prognoze pre tri meseca, kada se očekivalo da će rast proizvodnje prerađivačke industrije u celoj 2015. iznositi šest odsto.

Stamenkovića zabrinjava pad proizvodnje prehrambene industrije od 14,2 odsto, u poređenju sa decembrom 2014, jer je, kako je rekao, ta industrija drugi izvoznik.

Govoreći o bankarskom sektoru, Stamenković je naveo da su razlog za padanje kredita visoke kamate, a ne zato što nema sposobnih tražilaca."Banke su nam sposobne, stres testovi pokazali su dobre rezultate što je bitno za privredu", ocenio je Stamenković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik