Pada cena svinjskog mesa, šta koči izvoz?

Bez autora
Feb 11 2016

Zbog pada rublje, smanjenog domaćeg izvoza na rusko tržište i hiperprodukcije mesa u Evropskoj uniji, u poslednjih mesec dana svinjetina u Srbiji pojeftinila je za stotinak dinara po kilogramu. Stručnjaci smatraju da na domaćem tržištu cena neće dalje padati. Uzgajivač svinja iz Zminjaka kod Šapca trenutno ima više od 200 tovljenika. Na hranu mesečno potroši dva vagona kukuruza i tri tone sojine sačme. Kaže da mnogi mali proizvođači već gase farme. Ovo ni najgori pesimisti nisu očekivali. Cena je od 105 do 125 dinara u Mačvi, zavisi da li je farmerska roba i zavisi od kupaca. Cena koštanja je od 150 do 70 dinara, pa vidite gde se nalazi poljoprivrednik u ovom trenutku, odnosno stočar koji se bavi svinjarstvom.

Pada cena svinjskog mesa, šta koči izvozZbog pada rublje, smanjenog domaćeg izvoza na rusko tržište i hiperprodukcije mesa u Evropskoj uniji, u poslednjih mesec dana svinjetina u Srbiji pojeftinila je za stotinak dinara po kilogramu. Stručnjaci smatraju da na domaćem tržištu cena neće dalje padati.

Uzgajivač svinja iz Zminjaka kod Šapca Dragan Stanković trenutno ima više od 200 tovljenika. Na hranu mesečno potroši dva vagona kukuruza i tri tone sojine sačme. Kaže da mnogi mali proizvođači već gase farme.

"Ovo ni najgori pesimisti nisu očekivali. Cena je od 105 do 125 dinara u Mačvi, zavisi da li je farmerska roba i zavisi od kupaca. Cena koštanja je od 150 do 70 dinara, pa vidite gde se nalazi poljoprivrednik u ovom trenutku, odnosno stočar koji se bavi svinjarstvom", kaže Dragan Stanković.

Svinjska plećka u radnjama sada košta oko 330 dinara po kilogramu, a but oko 350. Cena žive vage u Srbiji i regionu niža je nego ranije.

"Ova činjenica je dovela do toga da i cena svežeg svinjskog mesa u prodavnicama bude značajno niža, što je povećalo interesovanje samih potrošača i dovelo do rasta prodaje u proseku za oko 10 odsto", kaže Olivera Ćirković iz odnosa s javnošću "Univereksporta".

Domaći izvoznici svinjskog mesa na ruskom tržištu zarađivali su i 20 odsto više nego u Srbiji. U međuvremenu, izvoz u Rusiju postao je neisplativ zbog ukrajinske krize i zategnutih političkih odnosa Moskve i Zapada. Od 2014. godine rublja je dvostruko slabija.

U Rusiji je svinjsko meso berzanska roba. Cena sveže i smrznute svinjetine 2014. bila je tri dolara i 27 centi po kilogramu, a 2015. za dolar niža. Na to tržište 2014. izvezli smo 14.000 tona svinjskog mesa, a godinu dana kasnije 4.000 tona manje.

Vukoje Muhadinović, vlasnik i direktor Industrije mesa "Topola", kaže da su krajem avgusta i početkom septembra ozbiljnije količine prestali da izvoze u Rusiju.

"Glavni razlog je devalvacija rublje i jednostavno neisplativost posla našeg ruskog partnera, a i nas ovde. Mi ne možemo da se uklopimo u cene koje Rusi zahtevaju i jednostavno nemamo interes da radimo", kaže Muhadinović.

Transport svinjetine iz Srbije u Rusiju najčešće ide trasom Bar – Bari – Roterdam – Sankt Peterburg, što traje od 30 do 45 dana.

Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije ne veruje da će cena padati više već treba očekivati da se poveća izvoz u Rusku Federaciju jer to je "ventil koji bi doprineo stabilizaciji naših proizvođača svinjskog mesa".

"Nama je zbog bolesti klasične kuge svinja zabranjeno da prevozimo svinjsko meso preko teritorije EU. Kada se oslobodimo tog pritiska, onda ćemo moći da prolazimo i nećemo morati da idemo oko cele Evrope", kaže Budimović.

Stanovnik Srbije godišnje potroši prosečno oko 17 kilograma svinjskog mesa. U Evropskoj uniji potrošnja je dva i po puta veća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik