Rast malog biznisa nakon sedam godina

Bez autora
Feb 25 2016

Broj novootvorenih preduzetničkih radnji u RS prošle godine je premašio broj odjavljenih, a taj trend registrovan je prvi put nakon izbijanja ekonomske krize 2008, koja je pogodila cijeli svijet i ostavila snažne negativne posljedice i na Srpsku.Prema podacima Poreske uprave RS, prošle godine su registrovana 3.774 preduzetnika, dok je odjavljeno 1.296. Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS kaže da su glavni uzroci pozitivnog trenda jednostavniji proces registracije i poreske olakšice kroz defiskalizaciju.

Rast malog biznisa nakon sedam godinaBroj novootvorenih preduzetničkih radnji u RS prošle godine je premašio broj odjavljenih, a taj trend registrovan je prvi put nakon izbijanja ekonomske krize 2008, koja je pogodila cijeli svijet i ostavila snažne negativne posljedice i na Srpsku.

Prema podacima Poreske uprave RS, prošle godine su registrovana 3.774 preduzetnika, dok je odjavljeno 1.296.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže da su glavni uzroci pozitivnog trenda jednostavniji proces registracije i poreske olakšice.

- Ovakvom ishodu doprinijela je jednostavnija registracija preduzeća i poreske olakšice kroz defiskalizaciju. Rezultat bi bio još bolji kada bi RS uvela registar parafiskalnih nameta po uzoru na zemlje okruženja. Stimulans bi dalo i ukidanje komunalnih taksi na republičkom i opštinskom nivou i izjednačavanje cijene struje, vode i komunalija malim preduzetnicima i građanima. To bi mnoge preduzetnike vratilo iz sive zone u legalne tokove, a prema našim podacima takvih je više od 7.000 - kazao je Bratić.

Prema njegovim riječima, u RS je registrovano oko 25.000 samostalnih preduzetnika koji zapošljavaju više od 43.000 radnika.

- Mali biznis nije zanemarljiv i država mora podsticati rast i razvoj tog sektora - istakao je Bratić. U Banjaluci je na kraju 2015. bilo 4.069 samostalnih preduzetnika, što je za 218 više nego godinu ranije.

- U 2015. je prijavljeno 836 samostalnih preduzetnika, a u 2014. taj broj je bio manji za sedam. Lani je zatvoreno 618 radnji, dok su u 2014. godini odjavljena 1.242 samostalna preduzetnika - kazali su u Odjeljenju za privredu Gradske uprave Banjaluka i naveli da je lani najviše odobrenja za registraciju izdato u ugostiteljskoj djelatnosti.

Stanovništvo Bijeljine se takođe okreće samostalnom biznisu, što pokazuje podatak da je broj otvorenih radnji u odnosu na odjavljene porastao za gotovo 100.

- Ranijih godina ta razlika je bila manja. U 2015. smo imali 358 registrovanih i 262 odjavljena samostalna preduzetnika. Glavni razlozi za odjavu je ekonomska neefikasnost - kazali su u Gradskoj upravi Bijeljina.

U Prijedoru su prošle godine registrovana 294, dok su se za gašenje biznisa odlučila 222 preduzetnika. Katanac na radnje u Prijedoru su najčešće stavljali trgovci, a među otvorenim preduzetničkim radnjama prednjače ugostiteljski objekti.

- Broj radnji je enormno porastao u odnosu na prethodne godine. U 2013. smo imali svega 52 novootvorene zanatske radnje, a lani 114 - kažu u Gradskoj upravi Prijedor. Na području Doboja su registrovane 234 samostalne djelatnosti, dok je ključ u bravu stavljen u 146 radnji.

- Naši građani su lani najveću šansu za pokretanje malog biznisa vidjeli u trgovini, dok su 2014. prednjačile zanatske radnje - kazali su u Gradskoj upravi Doboj.

Pozitivan trend zabilježen je i u manjim sredinama poput Pala, gdje je tokom 2015. posao pokrenuo 131 samostalni preduzetnik, što je 56 više u odnosu na 2014. godinu, dok je odjavljena 71 radnja. U Novom Gradu je prošle godine otvoreno 70, a zatvorene 62 radnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik