Novim Zakonom o platama ukida se 900 koeficijenata

Bez autora
Feb 25 2016

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na današnjoj sednici Vlade utvrđen Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i upućen Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku.U saopštenju se navodi da pomenuti zakon uvodi red u sistem plata zaposlenih u javnom sektoru, ispravlja statusne neujednačenosti i anomalije koje su se dešavale u praksi. Tim dokumentom ukida se više od 20 zakona i podzakonskih akata, 10 osnovica i 900 koeficijenata kojima se određuju plate zaposlenih i funkcionera.

Vlada uputila u parlament Predlog zakona o platamaMinistarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na današnjoj sednici Vlade utvrđen Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i upućen Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

U saopštenju se navodi da pomenuti zakon uvodi red u sistem plata zaposlenih u javnom sektoru, ispravlja statusne neujednačenosti i anomalije koje su se dešavale u praksi.

Tim dokumentom ukida se više od 20 zakona i podzakonskih akata, 10 osnovica i 900 koeficijenata kojima se određuju plate zaposlenih i funkcionera.

Predviđeno je da se obračunaju sve plate na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata, što će omogućiti poređenje poslova.

Za sve zaposlene će se utvrditi principi napredovanja, kao osnov za uvećanje plata, uvažavajući specifičnosti svakog podsistema opšte države, pri čemu će se vrednovati učinak i efikasnost u obavljanju posla.

Nakon transparentnosti i uporedivosti plata, biće doneti posebni zakoni kojima će se urediti radno-pravni status, plate i druga primanja funkcionera, zaposlenih u javnim službama, agencijama, drugim organima i organizacijama koje je osnovala Republika, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik