Mere aktivnog zapošljavanja se ne koriste u dovoljnoj meri

Bez autora
Mar 02 2016

Novac koji država stavlja pred preduzetništvo, čitav spektar mera aktivnog zapošljavanja ne koristi se dovoljno, i po pravilu, svake godine novac koji je ostavljen za podsticaj upravo takvih projekata, vrati se u budžet i ne potroši se, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.Siguran sam da ove godine nećemo imati povraćaj sredstava u budžet, i da će sve mere aktivnog zapošljavanja zaista pomoći. Nadam se da će biti tako, rekao je ministar na okruglom stolu "Suzbijanje rada na crno i primena preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu".

Mere aktivnog zapošljavanja se ne koriste u dovoljnoj meriNovac koji država stavlja pred preduzetništvo, čitav spektar mera aktivnog zapošljavanja ne koristi se dovoljno, i po pravilu, svake godine novac koji je ostavljen za podsticaj upravo takvih projekata, vrati se u budžet i ne potroši se, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

"Siguran sam da ove godine nećemo imati povraćaj sredstava u budžet, i da će sve mere aktivnog zapošljavanja zaista pomoći. Nadam se da će biti tako", rekao je Vulin na okruglom stolu "Suzbijanje rada na crno i primena preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu".

Ministar je objasnio da država pomaže zapošljavanje osoba sa invaliditetom, finansira i deo njihovih zarada, opremanje njihovog radnog mesta, čak finansira putne troškove.

"Država je tu da pomogne, i ovde možemo da razgovaramo šta bi država trebalo da uradi da imamo više zaposlenih. U politici same vlade, nije novac presudan problem", rekao je Vulin i dodao da se novac lakše nađe nego načini da se adekvatno distribuira i da se na odgovarajući način potroši.

"Poslodavci, imate mogućnost ulaska u rezervisane javne nabavke ukoliko zapošljavate veći broj osoba sa invaliditetom", naglasio je Vulin i rekao da se taj čitav spektar mera za podsticaj upravo takvih projekata ne koristi dovoljno i da se, svake godine, novac namenjen tome vrati u budžet.

"Svi zajedno ili nismo bili dovoljno zainteresovani, ili nismo slušali dovoljno jedni druge. Ovo olakšavanje položaja poslodavca i mogućnost jeftinijeg zapošljavanja radnika preko Nacionalne službe, mere su koje smo doneli zato što smo razgovarali sa vama", istakao je Vulin, obraćajući se predstavnicima poslodavaca.

Kaže da treba iskoristiti svaku priliku gde jedni drugima mogu da kažu šta je potrebno i kako ojačati našu industriju i pozvao poslodavce da daju predloge i sugestije.

Prema njegovim rečima, vlada preduzima mere za povećanje zaposlenosti, preko NSZ značajno je olakšala uslove za zapošljavanje ljudi, te da su poslodavci nekada imali obavezu da kada zaposle čoveka preko NSZ da ga prihvate na 24 meseca, a sada je ta obaveza smanjena na 12 meseci.

"Za pojedine kategorije, kao na primer, ako zaposlite korisnika novčane socijalne pomoći, ne samo da je povećana naknada koju mu država daje sa 15.000 na 18.000 dinara, nego i period koji ste dužni da ga zadržite nakon isteka ugovora je šest meseci, ne 12 meseci. Vrlo je jednostavna pretpostavka, zar nije bolje da nekog zaposlite 12 meseci, nego da ga ne zaposlite uopšte", smatra Vulin.

Istakao je da sve što radi njegovo Ministarstvo i Inspekcija rada, nije da bi se neko kaznio, već da "pomognemo jedni drugima, da poštujući propise poštujemo sami sebe".

Smatra da nema veće i strašnije stvari, nego kada se ljudski život i zdravlje izgube, te da, ako mogu bar da se smanje povrede na radu, urađena je velika stvar, kao i da država nije protivnik ni radniku ni poslodavcu.

"Mi smo saveznici, zato verujem da ćete nam ukazati ovde gde grešimo, šta da promenimo, poboljšamo, kao kada smo menjali Zakon o radu, upozoravali ste nas na neke stvari koje smo prihvatili i zahvaljujući kojima verujem da imamo bolju saradnju i daleko bolje rezultate", naglasio je Vulin.

On veruje da je građevinska industrija naša velika šansa i da se oporavak primećuje, da se vidi u egzaktnim brojevima, u broju zaposelnih i onome što se radi.

Vulin je naveo da je Inspekcija rada protekle godine u oblasti građevinarstva izvršila 3.077 pregleda i da je u radu na crno zatekla 2.498 radnika, ali naglasio da je nakon rešenja Inspekcije rada, 2.168 radnika odmah zaposleno.

"Rad na crno je sve teži, manje isplativ i želim da se zahvalim poslodavcima koji nakon naših inspekcija veoma brzo i mnogo češće nego do sada ispune odgovarajuće rešenje, prijave radnika, kao i onima koji ne čekaju više da im dođe Inspekcija rada, već to urade odmah", rekao je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik