Početnike osloboditi svih dažbina

Bez autora
Mar 03 2016

Vlada Srbije i Ministarstvo privrede predstavili su paket mera podrške preduzetnicima. U Godini preduzetništva cilj države je razvoj konkurentne privrede koja će počivati na idejama privatne inicijative.Vlasnici malih preduzeća čekaju olakšice na koje će moći da računaju ove godine, a poručuju da im ja najvažnije finansijsko rasterećenje, podrška pri izvozu, ali i efikasnije dražvne institucije. Stara Pazova je godinama unazad sinonim preduzetništva. Tamo sada posluju druge i treće generacije vlasnika radnji i malih proizvodnih preduzeća.

Početnike osloboditi svih dažbinaVlada Srbije i Ministarstvo privrede predstavili su paket mera podrške preduzetnicima. U Godini preduzetništva cilj države je razvoj konkurentne privrede koja će počivati na idejama privatne inicijative.

Vlasnici malih preduzeća čekaju olakšice na koje će moći da računaju ove godine, a poručuju da im ja najvažnije finansijsko rasterećenje, podrška pri izvozu, ali i efikasnije dražvne institucije.

Stara Pazova je godinama unazad sinonim preduzetništva. Tamo sada posluju druge i treće generacije vlasnika radnji i malih proizvodnih preduzeća.

- Mera kojom su izjednačeni domaći sa stranim investitorima je izuzetno važna. Mnoge kolege su iskoristile mogućnost subvencionisane nabavke opreme - objašnjava Cviko Krunić, predsednik Udruženja preduzetnika Stare Pazove.

- Mi sada govorimo o Godini preduzetništva i moj je utisak je da su mnoge mere dosad bile mnogo pristupačnije srednjim i velikim preduzećima, nego malim. Nama treba 25 do 30 hektara industrijske zone za 100 malih fabrika. I mi to ne možemo tri godine da obezbedimo. Mislim da treba napraviti ozbiljnu studiju o perspektivi preduzetnika i iz toga izvući niz sitnih konkretnih mera. Verujem da čovek koji bi sada da uđe u preduzetničke vode prvih nekoliko godina ne bi trebalo skoro ništa da plaća državi od dažbina.

Forum malih i srednjih preduzeća i preduzetništva upozrava na loš uticaj nelojalne konkurencije, preduzeća koja posluju u sivoj i crnoj zoni.

- Predstavnicima mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnicima je potrebno omogućiti hitna rasterećenja, smanjiti i ukinuti veliki broj parafiskalnih nameta i izmenama zakona - kaže Aleksnadar Gračanac, koordinator Foruma MSSP Privredne komore Srbije.

- Potrebno je omogućiti novim zakonskim rešenjima nove mikrofinansijkse institucije za finansiranje ovog sektora. Potrebno je još stimulativniji poreski sistem, ali i disciplinovane državne institucije.

Po meri velikih

Privredna komora malih i srednjih preduzeća napominje da je uvek važno da se programi ne prave po "meri" velikih preduzeća.

- Mi ponavljamo da je važno da poreska opterećenja za male budu znatno manja - smatra Siniša Bundalo, direktor Komore MSPP. - Ko ima godišnji promet do 50.000 evra ne bi trebalo državi da daje više od deset odsto profita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik