Mala proizvodnja veliki problem

Bez autora
Mar 09 2016

Problem male industrijske proizvodnje u BiH i dalje je veliki. Ova privredna grana i dalje bilježi pad, a ukupna industrijska proizvodnja u BiH u januaru u padu je od 1,3 odsto u odnosu na decembar prošle godine, te bilježi pad od 3,3 odsto u poređenju s istim mjesecom prošle godine.Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u prvom mjesecu, u odnosu na decembar 2015. godine, veća je za 6,4 odsto, energije za 0,5 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 1,3 odsto, intermedijarnih proizvoda manja za 2,3 odsto, te proizvodnja kapitalnih proizvoda za 3,3 odsto.

Mala proizvodnja veliki problemProblem male industrijeske proizvodnje u BiH i dalje je veliki. Ova privredna grana i dalje bilježi pad, a ukupna industrijska proizvodnja u BiH u januaru u padu je od 1,3 odsto u odnosu na decembar prošle godine, te bilježi pad od 3,3 odsto u poređenju s istim mjesecom prošle godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u prvom mjesecu, u odnosu na decembar 2015. godine, veća je za 6,4 odsto, energije za 0,5 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 1,3 odsto, intermedijarnih proizvoda manja za 2,3 odsto, te proizvodnja kapitalnih proizvoda za 3,3 odsto.

U januaru ove, u odnosu na isti mjesec 2015. godine, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 63,2 odsto, intermedijarnih proizvoda za 1,9 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 3,7 odsto, energije za 5,2 odsto, te kapitalnih proizvoda za 13,4 odsto.

Zabilježen je rast u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i plinom za 0,5 odsto. U januaru ove, u poređenju s istim mjesecom 2015. godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u području vađenja ruda i kamena od 5,2 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad od 1,1 odsto, te proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom od 9,7 odsto.

Teško je i u nenamjenskoj industriji, jer su finansijski rezultati poslovanja kompanija koje djeluju u okviru namjenske industrije FBiH za prvih šest mjeseci prošle godine pokazali da su od osam firmi koje su u vlasništvu Vlade FBiH, svega dvije poslovale pozitivno.

Prema saznanjima, gubitke nisu ostvarili samo "Igman" iz Konjica i "Unis Ginex" iz Goražda, ali su i ove dvije firme zabilježile pad u poslovanju prije svega u dijelu koji se odnosi na prihode.

Ismet Bajramović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika koji djeluje u FBiH, kaže da je najveći problem to što u BiH ne postoji strategija za obnovu i razvoj, te što je privreda prepuštena sama sebi, a što država brigu vodi o tome kako namaknuti sredstva za budžetske korisnike.

"Nažalost, najveći problem je što se ne ulaže u industrijsku proizvodnju, jer to nam je jedini spas, a sve dok budemo uzimali kredite od Svjetske banke i MMF-a da pokrijemo budžetske troškove, a ne da pokrenemo proizvodnju, bićemo u teškoj situaciji i bilježićemo pad u privrednom i ekonomskom sektoru", kaže Bajramović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik