Dualno obrazovanje – magnet za investitore

Bez autora
Mar 10 2016

Predsednik Privredne komore Srbije i vođa tima GIZ projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“ potpisali su danas Memorandum o razumevanju u cilju uspešnog promovisanja kooperativnog/dualnog modela srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji.Memorandumom o razumevanju predviđena je ključna uloga PKS u informisanju i privlačenju kompanija i poslodavaca da se aktivno uključe u realizaciju obrazovanja po ovom modelu, kao i intenzivna saradnja na unapređenju regulatornog okvira koji bi omogućio nastavak uvođenja tog modela u školski sistem Srbije.

Dualno obrazovanje – magnet za investitoreMarko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i An-Katrin Henšel, vođa tima GIZ projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“ potpisali su danas Memorandum o razumevanju u cilju uspešnog promovisanja kooperativnog/dualnog modela srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji.

 Memorandumom o razumevanju predviđena je ključna uloga PKS u informisanju i privlačenju kompanija i poslodavaca da se aktivno uključe u realizaciju obrazovanja po ovom modelu, kao i intenzivna saradnja na unapređenju regulatornog okvira koji bi omogućio nastavak uvođenja tog modela u školski sistem Srbije.

Ističući da je dualno obrazovanje magnet za investitore kojima je potrebna obrazovana i kvalitetna radna snaga Marko Čadež, predsednik PKS, rekao je da treba postepeno uvoditi taj model u Srbiji u tesnoj saradnji privrede i obrazovnih institucija.

Sve ankete pokazuju da su kompanije u Srbiji spremne da sarađuju na uvođenju kooperativnog/dualnog modela obrazovanja, dodao je predsednik PKS. Podseća da u Srbiji 75 odsto osnovaca upiše srednje škole, dok se praktična nastava, trenutno odvija u oko 1100 preduzeća.

Predsednik PKS zahvalio je nemačkoj vladi i GIZ-u na pomoći i podršci  u unapređenju komorskih kapaciteta.

U okviru projekta “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji” koji GIZ sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kooperativni model obrazovanja zasnovan na dualnom principu za sada se implementira u 10 škola u Srbiji, kroz tri profila mašinske i elektro struke i uz podršku 22 kompanije.

U narednom periodu ovaj princip trebalo bi da se primeni i na druga područja rada i zanimanja kojima su potrebni kvalifikovani kadrovi i modernizovani nastavni program, objasnila je An-Katrin Henšel.
 
GIZ će obezbediti i stručnu podršku u izgradnji kapaciteta Centra za edukaciju Privredne komore Srbije za preuzimanje određenih odgovornosti u kooperativnom/dualnom modelu. Poseban akcenat podrške GIZ-a biće na jačanju kapaciteta Komore za pripremu polaznih osnova za reviziju postojećeg regulatornog okvira kojim bi se osigurala uspešna i održiva implementacija kooperativnog/dualnog modela odnosno osigurao pre svega kvalitet obuke u kompanijama, istakla je An-Katrin Henšel.

Kooperativni model obrazovanja zasnovan je na  elementima dualnog sistema koji se mogu prilagoditi uslovima u Srbiji. Kroz ovaj model uvode se oni elementi dualnog sistema koji su u skladu sa društveno-ekonomskim okolnostima u Srbiji, pri čemu su od ključne važnosti faze učenja na radnom mestu i aktivno učešće privrede u obrazovanju.

Dualno obrazovanje podrazumeva kombinaciju teorije koja se uči u školi i prakse koja se obavlja u kompanijama. U Nemačkoj se ovaj koncept obrazovanja pokazao kao veoma efikasan za brži prelazak mladih iz obrazovnog sistema u svet rada i smatra se da je jedan od glavnih razloga za nisku stopu nezaposlenosti mladih u ovoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik