Male firme: Kako naplatiti potraživanja?

Bez autora
Mar 13 2016

Učešće srpskih malih i srednjih preduzeća u ukupnom broju firmi, pa i zaposlenosti, ne odstupa mnogo od evropskog proseka. Kada se, međutim, poredi njihov učinak, naši mali privrednici ubedljivo gube utakmicu.Dok evropski sektor mikro, malih i srednjih firmi stvara 55 odsto nacionalnih i bruto domaćih proizvoda, srpski tek pređe trećinu - 34 odsto. I to, poručuju iz USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja, pokazuje da je ovaj deo srpske privrede još ranjiv i nedovoljno razvijen. Prva tri problema, kada se tumače ankete među privrednicima, jesu pristup izvorima novca, neefikasna birokratija i nepredvidivi propisi.

Male firme: Kako naplatiti potraživanja?Učešće srpskih malih i srednjih preduzeća u ukupnom broju firmi, pa i zaposlenosti, ne odstupa mnogo od evropskog proseka. Kada se, međutim, poredi njihov učinak, naši mali privrednici ubedljivo gube utakmicu.

Dok evropski sektor mikro, malih i srednjih firmi stvara 55 odsto nacionalnih i bruto domaćih proizvoda, srpski tek pređe trećinu - 34 odsto. I to, poručuju iz USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja, pokazuje da je ovaj deo srpske privrede još ranjiv i nedovoljno razvijen.

Prva tri problema, kada se tumače ankete među privrednicima, jesu pristup izvorima novca, neefikasna birokratija i nepredvidivi propisi. Utisak preduzetnika je i da se Zakon o rokovima plaćanja u Srbiji - ne poštuje. Zato, pokazuju podaci iz ankete, broj preduzeća koja sarađuju s javnim sektorom iz godine u godinu se smanjuje.

- Poseban problem je izvršenje - istakao je Aleksandar Zarić iz Projekta za bolje uslove poslovanja. - Trenutno se 22 odsto svih potraživanja smatra nenaplativim. To znači da ukoliko banka da pet kredita, jedan neće biti vraćen. Ova četiri korisnika će kroz cenu svoje pozajmice da plate i taj kredit. Privrednici ne veruju u sistem izvršenja i zato robu prodaju poznatim kupcima ili traže 100 odsto avansa. Problem je u sprovođenju zakona. Svaka odredba koja daje mogućnost da se nepovoljno tumači, tako se tumači. Ne samo da se godinama vode sporovi, nego i pokretne stvari, koje treba da se zaplene u tom procesu, skoro po pravilu na kraju "dobiju noge". Nestanu.

Pilot garancije

USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja u saradnji s Ministarstvom privrede ove godine će započeti pilot projekat - program garancija maloj privredi. Ideja je da država oko 25 miliona evra iskoristi kao sredstva za garanciju za kredite maloj privredi. Tako bi do pozajmica došle i firme koje to sada ne mogu, jer nemaju čime da garantuju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik