Zakon o veterinarstvu, poljoprivredi i hrani mora u proceduru

Bez autora
Mar 14 2016

Inspekcijski tim Direkcije Evropske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize boraviće od danas do 25. marta u BiH, s ciljem provjere realizacije Akcionog plana za rješavanje preporuka dobijenih nakon revizije koju je izvršio FVO u januaru 2014. godine.Ovaj plan pripremila je Kancelarija za veterinarstvo BiH na osnovu preporuka koje su dobili nadležni organi u BiH nakon prve misije, a koji je EU odobrila polovinom prošle godine. Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH saopšteno je da će uvodni sastanak sa timom Direkcije, odnosno bivše Kancelarije za hranu i veterinarstvo – FVO, biti održan danas, a tokom misije biće organizovani sastanci sa predstavnicima nadležnih tijela entiteta i laboratorija.

Zakon o veterinarstvu, poljoprivredi i hrani mora u proceduruInspekcijski tim Direkcije Evropske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize boraviće od danas do 25. marta u BiH, s ciljem provjere realizacije Akcionog plana za rješavanje preporuka dobijenih nakon revizije koju je izvršio FVO u januaru 2014. godine.

Ovaj plan pripremila je Kancelarija za veterinarstvo BiH na osnovu preporuka koje su dobili nadležni organi u BiH nakon prve misije, a koji je EU odobrila polovinom prošle godine. Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH saopšteno je da će uvodni sastanak sa timom Direkcije, odnosno bivše Kancelarije za hranu i veterinarstvo – FVO, biti održan danas, a tokom misije biće organizovani sastanci sa predstavnicima nadležnih tijela entiteta i laboratorija.

Najavljeni su obilazak i kontrola određenih mljekara kojima je odobren izvoz u EU, kao i farmi koje snabdijevaju ove objekte sirovim mlijekom.

„Kancelarija je zajedno sa nadležnim organima entiteta u proteklom periodu intenzivno radila na ispunjavanju svih šest preporuka iz ovog plana, te spremna dočekuje inspekciju iz Dablina i očekuje da će BiH zadržati status zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU", ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije za veterinarstvo napominju da će po završetku inspekcijske misije imati više informacija o postignutim rezultatima i da će o njima javnost biti blagovremeno obaviještena. Mirko Šarović, ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH rekao je da je u posjeti BiH Inspekcija iz Dablina, te da će rezultate njihovih provjera biti poznati za 10 dana.

„Kao što znate predstavnici Inspekcije iz Dablina ( FVO) su u Kancelariji za veterinarstvo i oni treba da vide koliko smo u ovih proteklih mjeseci napredovali, a obećali smo da ćemo da unaprijedimo svoj komandni lanac, sistem kontrole, kao bi dostigli u potpunosti standarde za proizvodnju i plasman mlijeka kao što je to u Evropskoj komisiji. Oni su ovdje kod nas 10 dana i vidjećemo koliko smo postigli, a mislim da smo uzanapredovali“, kazao je Šarović.

Naglasio je slabu tačku kada su u pitanju zakoni, te izjavio novinarima da je nakon više mjeseci rada odlučio da Zakon o veterinarstvu, poljoprivredi i hrani pusti u proceduru.

„I to je vijest koju ću da prenesem inspektorima iz Dablina“, rekao je Šarović. Dodao je da je o tome razgovarao i sa resornim entitetskim ministrima, te da je više pitanja usaglašeno.

„Sada ćemo da vidimo koliko su oni spremni da podrže ovaj proces, a u pismu i jednom i drugom ministru napisao sam da je naša odgovornost hiljade porodica i hiljade radnih mjesta, da se ne trebamo igrati i da svoje preuzete obaveze u tom smislu treba da izvršimo. Nema izvlačenja iz ove situaicje i pozivanje na štošta. Ima da kažu šta u ovim zakonima nije dobro, šta ne valja, a opredjelili smo se svi da ćemo da radimo u skladu sa Akcionim planom u kojem smo definisali sva pitanja koja ćemo da unesemo u zkaonodavstvo BiH. Iza tog Akcionog plana stale su sve institucije u zemlji“, rekao je Šarović, potcrtavši da je odlučan da „ovo istjera do kraja“ i da nema nikakve dileme po tom pitanju.

Dodje da će ovo zakonodavstvo pružiti mogućnost BiH da prebrodi prepreke koje dolaze u narednim sedmicama, a to je ispunjenje uslova za izvoz mesa peradi i neke druge aktivnosti koje treba da se pokrenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik