Hypo Alpe Adria banka na gubitku zbog konverzije

Bez autora
Mar 15 2016

Gubitak Hypo Alpe Adria banke, koji je na kraju prošle godine iznosio 20,6 miliona EUR, najvećim djelom su uslovili troškovi proistekli iz primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima, kao i rezervacije za potencijalne gubitke. Predstavnici HAAB su objasnili da je gubitak uslovljen i rezervacijama za potencijalne gubitke obračunate prema standardima Basel II, kao i prema još strožijoj metodologiji obračuna koju su zahtijevali novi vlasnici, Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Hypo Alpe Adria banka na gubitku zbog konverzijeGubitak Hypo Alpe Adria banke (HAAB), koji je na kraju prošle godine iznosio 20,6 miliona EUR, najvećim djelom su uslovili troškovi proistekli iz primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF), kao i rezervacije za potencijalne gubitke.

Predstavnici HAAB su objasnili da je gubitak uslovljen i rezervacijama za potencijalne gubitke obračunate prema standardima Basel II, kao i prema još strožijoj metodologiji obračuna koju su zahtijevali novi vlasnici, Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

"Nesumnjiv dokaz buduće poslovne stabilnosti HAAB je činjenica da naš koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 13,2 odsto, što je znatno iznad propisanog minimuma, a takođe će se dodatno poboljšati kroz optimizaciju portfolija u prvoj polovini ove godine", navodi se u saopštenju banke.

To, kako su saopštili predstavnici banke, garantuje da prošlogodišnji rezultati neće opteretiti buduće poslovanje HAAB, niti će imati negativan uticaj na njene klijente ili njihova novčana sredstva.

"U prilog ovome govori i činjenica da je tokom prošle godine nivo depozita klijenata porastao na 132 miliona EUR, što je još jednom potvrdilo povjerenje klijenata", rekli su predstavnici banke.

Oni su dodali da su novi vlasnici, Advent International i EBRD, u potpunosti posvećeni HAAB i crnogorskom tržištu, što se ogleda u uvećanju kapitalne osnove u vrijednosti od 7,1 milion EUR, koja je realizovana u januaru, nedavnom otvaranju poslovnice u Tivtu, kao i značajnim ulaganjima u cilju unaprijeđenja usluge i ponude klijentima.

"Sve to dokazuje da je HAAB u odličnoj poziciji za razvoj i rast biznisa, kao i da pruži podršku lokalnoj ekonomiji i klijentima", navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik