Poly grupa zainteresovana za razvoj saobraćajne mreže u Crnoj Gori

Bez autora
Mar 15 2016

Kineska Poly grupa je veoma zainteresovana da iskoristi iskustvo i znanje u razvoju saobraćajne mreže po modelu privatno-javnog partnerstva, saopšteno je na sastanku predstavnika te kompanije sa ministrom saobraćaja i pomorstva. On se sastao sa delegacijom Poly grupe na čelu sa pomoćnikom direktora Odsjeka za investicije, čiji je zadatak da pripremi detaljan izvještaj o mogućnostima za buduću saradnju. Posjeta te delegacije uslijedila je nakon razgovora u decembru prošle godine sa predsjednikom te korporacije Wang Lin-om. On je rekao da potencijalna saradnja sa kineskom Poly grupom predstavlja dobru priliku da kompanije iz Kine pokažu svoje kapacitete i ozbiljnost, što može biti odskočna daska za širenje na tržišta zemalja Evropske unije EU. Podsjetio da su do sada imali uspješnu saradnju sa Poly grupom i to prilikom nabavke brodova za crnogorske brodarske kompanije.

Poly grupa zainteresovana za razvoj saobraćajne mreže u Crnoj GoriKineska Poly grupa je veoma zainteresovana da iskoristi iskustvo i znanje u razvoju saobraćajne mreže po modelu privatno-javnog partnerstva, saopšteno je na sastanku predstavnika te kompanije sa ministrom saobraćaja i pomorstva Ivanom Brajovićem.

On se sastao sa delegacijom Poly grupe na čelu sa pomoćnikom direktora Odsjeka za investicije Barbarom Xu, čiji je zadatak da pripremi detaljan izvještaj o mogućnostima za buduću saradnju.

"Posjeta te delegacije uslijedila je nakon razgovora u decembru prošle godine sa predsjednikom te korporacije Wang Lin-om", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Brajović je rekao da potencijalna saradnja sa kineskom Poly grupom predstavlja dobru priliku da kompanije iz Kine pokažu svoje kapacitete i ozbiljnost, što može biti odskočna daska za širenje na tržišta zemalja Evropske unije EU.

Brajović je podsjetio da su do sada imali uspješnu saradnju sa Poly grupom i to prilikom nabavke brodova za crnogorske brodarske kompanije.

On je predstavio najveće infrastrukturne projekte koji mogu biti interesantni za sve potencijalne investitore, kao što su preostale dionice autoputa Bar-Boljare, jadransko-jonski autoput i rehabilitacija željezničke pruge Bar - Vrbnica, na granici sa Srbijom.

Na sastanku je, kako se dodaje, bilo riječi i o dinamici radova na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, Smokovac-Uvač-Mateševo, kao i procesu pregovora sa kompanijom China Road and Bridge Corporation CRBC i kineskom Exim bankom, uslovima kredita.

Brajović je naveo da se tokom ove godine očekuje pun intenzitet radova na terenu, a iz kompanije CRBC su saopštili da će tako i biti.

"Takođe je bilo riječi o jadransko-jonskom autoputu od kojeg se očekuje značajno poboljšanje realizacije i putničkog i teretnog saobraćaja duž jadranske obale, naročito tokom ljetnje turističke sezone. Taj autoput prostire se kroz sedam zemalja, od Italije do Grčke", rekli su iz Ministarstva.

Brajović je rekao da je, kada je u pitanju željeznički pravac Bar-Vrbnica, već rehabilitovano 32 odsto te pruge, a od aprila i Srbija kreće u rekonstrukciju dijela pruge na svojoj teritoriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik