Programi za mala i srednja preduzeća

Bez autora
Mar 17 2016

U godini preduzetništva država je namenila brojne programe za mala i srednja preduzeća i preduzetnike. Domaćim preduzetnicima dostupni su pojedini evropski fondovi pomoći.U Privrednoj komori Pančeva predstavljena su dva: Program Cosme namenjen malim i srednjim preduzećima i Program Horizont 2020 za istraživanje i inovacije. Iako bi trebalo da budu nosioci privrednog razvoja, mala i srednja preduzeća suočena su sa brojnim problemima, uglavnom finansijskim. Mnogi koji se osmele da pokrenu sopstveni biznis, pre nego što i ostvare šansu za uspeh propadaju.

Programi za mala i srednja preduzećaU godini preduzetništva država je namenila brojne programe za mala i srednja preduzeća i preduzetnike. Domaćim preduzetnicima dostupni su pojedini evropski fondovi pomoći.

U Privrednoj komori Pančeva predstavljena su dva: Program Cosme namenjen malim i srednjim preduzećima i Program Horizont 2020 za istraživanje i inovacije.

Iako bi trebalo da budu nosioci privrednog razvoja, mala i srednja preduzeća suočena su sa brojnim problemima, uglavnom finansijskim. Mnogi koji se osmele da pokrenu sopstveni biznis, pre nego što i ostvare šansu za uspeh propadaju.

Boris Šćepanović iz Pančeva pre nepunih godinu dana otvorio je firmu za konstruisanje i proizvodnju namenskih mašina. On smatra da je firmama koje su u početnoj fazi neophodna maksimalna podrška države ali i dostupnost finansijskim sredstvima .

"Pogotovo je potrebno pomoći firmama koje su tek počele da rade i koje bi trebalo da imaju veće olakšice. Potrebno je omogućiti takvo okruženje da se ljudima koji znaju i umeju omogući da krenu napred", kaže Boris Šćepanović.
Pored domaćih, preduzetnicima su dostupni i pojedini evropski fondovi. U Privrednoj komori Pančeva predstavljeni su Finansijski programa EU – COSME i Horizont 2020.

"Reč je o 2,3 milijarde evra vrednom program koji će se realizovati do 2020 godine. Srbija je od prvog januara zvanično postala zemlja članica Cosme programa, tako da možemo da koristimo sredstva koja su predviđena. Interesanto je korišćenje finansijskih sredstava koje će biti realizovana u saradnji sa komercijalnim bankama u zemlji", navela je Milica Zatezalo, iz Ministarstva privrede.

"Horizont 2020 je program EU za finansiranje istraživanja i inovacija, pokriva budžetski period od 2014. do 2020. godine. Iz Srbije je do sada oko 30 kompanija apliciralo, dve su dobile bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 evra", kazala je Jovana Stanojević iz PKS.

Iako se većina ovakvih preduzeća finansira iz sopstvenih sredstava, pojedini su baš uz slične vidove pomoći uspeli da komercijalizuju svoj proizvod i da opstanu na tržištu.

"Ovi fondovi su nam vrlo značajni zato što nam omogućavaju prodor ka novim tržištima, ka Evropi, dalji stepen komercijalizacije, uvođenje određenih standarda, tako da smo vrlo zainteresovani", rekla je Vanja Repac iz firme Adecom group Pančevo.

Privrednicima, malim i srednjim preduzećima, u ovoj godini kroz 33 državna programa na raspolaganju je 16 milijardi dinara od čega četiri milijarde dinara bespovratnih sredstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik