Zahtjeve za posao podnijelo više od 6.000 mladih!

Bez autora
Mar 21 2016

Zaključno sa 16. martom zahtjeve za subvencioniranje zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva Federalnom zavodu za zapošljavanje podnijela je 1.541 firma, odnosno poslodavac, i to za 4.155 osoba. Riječ je o provedbi javnog poziva na osnovu Uredbe o zapošljavanju i samozapošljavanju koju je usvojila Federalna vlada.S obzirom na to da je javni poziv raspisan prije mjesec, odziv poslodavaca, kako je ocijenjeno, izrazito je veliki. Osim zahtjeva za zapošljavanje 4.155 mladih ljudi, do sada je zahtjev za subvencioniranje samozapošljavanja, odnosno pokretanje vlastitog biznisa podnijelo 2.036 nezaposlenih osoba.

Zahtjeve za posao podnijelo više od 6.000 mladih!Zaključno sa 16. martom zahtjeve za subvencioniranje zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva Federalnom zavodu za zapošljavanje (FZZ) podnijela je 1.541 firma, odnosno poslodavac, i to za 4.155 osoba, najnoviji su podaci koji su jučer iz FZZ-a predočeni "Avazu".

Riječ je o provedbi javnog poziva na osnovu Uredbe o zapošljavanju i samozapošljavanju koju je usvojila Federalna vlada. S obzirom na to da je javni poziv raspisan prije mjesec, odziv poslodavaca, kako je ocijenjeno, izrazito je veliki.

Osim zahtjeva za zapošljavanje 4.155 mladih ljudi, iz FZZ-a nam je potvrđeno da je do sada zahtjev za subvencioniranje samozapošljavanja, odnosno pokretanje vlastitog biznisa podnijelo 2.036 nezaposlenih osoba. Tako je zaključno sa 16. martom ukupan broj pojedinačnih zahtjeva za zapošljavanje iznosio 6.191.

- Dobna struktura osoba koje će se zaposliti te profil poslodavaca znat će se u kasnijoj fazi, s obzirom na to da je prijavljivanje još u toku i uskoro će započeti proces provjere podnesenih zahtjeva za subvencioniranje. Uredba je namijenjena poslovnim subjektima iz realnog sektora te su izuzete oblasti trgovine, ugostiteljstva, priređivanja igara na sreću te javni sektor - kazali su nam u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Vladina uredba, za čiju je provedbu u ovoj godini izdvojeno 50 miliona KM, ima za cilj upošljavanje 8.000 do 11.000 mladih ljudi.

- U skladu s Uredbom, poslodavac je dužan, odmah nakon što aplicira putem internetske stranice Zavoda, zaključiti ugovor o radu s osobom koju zapošljava te je prijaviti u Poreznu upravu FBiH. Isprintanu, a zatim ovjerenu i potpisanu prijavu, ugovor o radu, obrazac JS 3100 te potvrdu o računu otvorenom u banci, poslodavac je obavezan dostaviti nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva - pojasnili su iz Zavoda za "Avaz"

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik