Stanovi su i dalje preskupi, kuće niko neće

Bez autora
Mar 21 2016

Tržište nekretnina nikako da stane na noge, prodaja stanova i kuća ne raste, a trgovine neće ni biti dok se cena ne prilagodi realnim okolnostima. Po podacima Poreske uprave, prošle godine prodato je 4.700 manje stanova nego 2014. godine i tri puta manje kuća. Jedina dobra vest, i za prodavce i za kupce, jeste ta što je uveden red u prometu, drugim rečima, smanjena je mogućnost prevare. Sve ostalo – ne funkcioniše. Po objavljenim podacima, prošle godine je prodato 28.400 stanova, dok ih je godinu ranije prodato 33.166. Pogotovo je splasnula tražnja za kućama. Nisu imale kupaca, prodato ih je bezmalo 25.000 manje nego prethodne godine. Naime, lane je kuće pazarilo 10.516 porodica, a 2014. godine – 34.945. Po podacima koje smo dobili u novosadskim agencijama za promet nekretnina, samo u tom gradu kupce čeka oko 5.000 stanova, a kuće mnogima nisu privlačne.

Stanovi su i dalje preskupi, kuće niko nećeTržište nekretnina nikako da stane na noge, prodaja stanova i kuća ne raste, a trgovine neće ni biti dok se cena ne prilagodi realnim okolnostima. Po podacima Poreske uprave, prošle godine prodato je 4.700 manje stanova nego 2014. godine i tri puta manje kuća.

Jedina dobra vest, i za prodavce i za kupce, jeste ta što je uveden red u prometu, drugim rečima, smanjena je mogućnost prevare.

Sve ostalo – ne funkcioniše. Po objavljenim podacima, prošle godine je prodato 28.400 stanova, dok ih je godinu ranije prodato 33.166. Pogotovo je splasnula tražnja za kućama.

Nisu imale kupaca, prodato ih je bezmalo 25.000 manje nego prethodne godine. Naime, lane je kuće pazarilo 10.516 porodica, a 2014. godine – 34.945.

Po podacima koje smo dobili u novosadskim agencijama za promet nekretnina, samo u tom gradu kupce čeka oko 5.000 stanova, a kuće mnogima nisu privlačne.

I dalje se slabije i gradi, posla za građevinare i proizvođače građevinskog materijala nema dovoljno. Smanjen je broj zaposlenih u građevinskoj industriji, a građevinci rešenje vide u masovnoj i jeftinoj stanogradnji za koju u Srbiji postoji tržište. U porastu je, vele, tražnja za kvalitetnim stanovima, a povećana je i pravna sigurnost u prometu nekretnina.

Slavica Živković iz Udruženja proizvođača građevinskog materijala kaže da to ukazuje na nedostatak građevinske aktivnosti u Srbiji.

“Kupovna moć stanovništva je slaba i pored toga što u ponudi postoji veliki broj kvadrata. Danas imamo 300.000 podstanara, što govori o otme da su ti kvadrati preskupi za običnog čoveka”, naglašava Slavica Živković.

Viktor Kobjerski iz Udruženja Privredne komore Srbije za građevinarstvo navodi da su realne cene od 600 do 800 evra za sistem „ključ u ruke”.

Ističe da Srbija ima dovoljno dobre sisteme fabrikovanih elemenata koji omogućavaju brzu gradnju velikih stambenih kompleksa, ali naglašava da to zavisi od države.

Strani investitori, kojih nema mnogo, zainteresovani su za gradnju ekskluzivnih stanova na atraktivnim lokacijama, koji se dobro prodaju.

“Strane investitore motiviše to što smo mi vrlo nerazvijeno tržište. Donošenjem prakse s daleko razvijenijih tržišta de fakto postižu veliku konkurentnost i dobar uspeh”, kazala je Mina Kalezić iz CBRE (Commercial Real Estate Services) Srbija.

Pomenimo i to da je, kada je o kupovini na zajam reč, broj onih koji su kupili stambene nekretnine zaduživši se kod banaka približno isti, pokazuju podaci Nacionalne korporacije za osiguranje kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik