Podsticaji za započinjanje sopstvenog biznisa

Bez autora
Mar 22 2016

Imajući u vidu da je program dodele podsticajnih sredstava za otpočinjanje sopstvenog posla na teritoriji grada Kragujevca davao odlične rezultate i da je nakon izvršene analize održivost programa preko 64 odsto, grad Kragujevac je nakon jednogodišnje pauze raspisao konkurs za dodelu sredstava za otpočinjanje sopstvenog biznisa.Opredeljena sredstva za podsticaj sopstvenog biznisa ove godine su 10 miliona dinara, i to 8,8 miliona dinara odnosi se na start up i započinjanje sopstvenog posla a 1,2 miliona dinara izdvojeno je za seoski turizam.

Grantovi za započinjanje sopstvenog biznisaImajući u vidu da je program dodele podsticajnih sredstava za otpočinjanje sopstvenog posla na teritoriji grada Kragujevca davao odlične rezultate i da je nakon izvršene analize održivost programa preko 64 odsto, grad Kragujevac je nakon jednogodišnje pauze raspisao konkurs za dodelu sredstava za otpočinjanje sopstvenog biznisa.

Ovo je na konferenciji za novinare izjavio Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu i istakao pri tom da se očekuje velika zainteresovanost Kragujevčana, s obzirom na to da su se kandidati javljali i pre raspisanog konkursa.

Opredeljena sredstva za podsticaj sopstvenog biznisa ove godine su 10 miliona dinara, i to 8,8 miliona dinara odnosi se na start up i započinjanje sopstvenog posla a 1,2 miliona dinara izdvojeno je za seoski turizam.

Pojedinačni grant kreće se u visini od 250 do 300 hiljada dinara i procena je da će ove godine oko 35 lica dobiti grantove. Dodeljenim grantom i podnetom profakturom, lokalna samouprava izvršiće uplatu na račune dobavljača, a kandidati opremu za obavljanje svoje delatnosti, objasnio je Jekić, član Gradskog veća.

Za izradu biznis plana svi zainteresovani će imati podršku u Gradskoj upravi za privredu ili BIC-u, a novina u odnosu na prethodne godine je u tome što će nakon saopštavanja konačne rang liste kandidati proći sedmodnevnu obuku gde će dobiti neophodne instrukcije o vođenju sopstvenog biznisa.

Uslovi za apliciranje po ovom konkursu je da su kandidati nezaposlena lica i da imaju 20 odsto sopstvenog učešća koje se ogleda u obezbeđivanju poslovnog prostora, dela opreme i dela repromaterijala. Grantovi se ne odnose na projekte koji su vezani za poljoprivredu, zaštitu životne sredine, delatnosti  koje se odnose na taksi prevoz, igre na sreću i proizvodnju municije.

Prema rečima Dalibora Jekića, u planu je da lokalna samouprava afirmiše uspešne poslovne ideje i dodeli posebne bodove za one koji su ostvarili uspehe i postigli rezultate na međunarodnim, nacionalnim, regionalnim i lokalnim takmičenjima.

Ovoga puta izdvojena sredstva viša su nego ranijih godina, a očekujem da će lokalna samouprava nastaviti takav trend i da će, kao grad sa jakim preduzetničkim duhom, intenzivno raditi na jačanju preduzetništva kako bi se smanjio broj nezaposlenih u našem gradu - rekao je Jekić.

Konkurs je raspisan 18. marta i trajaće do 1. aprila a dokumenti i obrasci mogu se preuzeti sa zvanične web stranice lokalne samouprave ili lično u prostorijama Gradske uprave za privredu ili Biznis inovacionog centra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik