Za osam godina milion registracija

Bez autora
Mar 23 2016

Od prve registracije nacionalnog domena .ME prošlo je osam godina. Domen u tom periodu je zabilježio više od milion registracija, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo. Crnogorski domen .ME je među najmlađim državnim kodovima najvišeg nivoa. Poređenja radi, prvi domeni najvišeg nivoa lansirani su davne 1985. godine, a u trenutku oslobađanja ekstenzije .ME na globalnom tržištu postojala su 22 generička, odnosno 254 državna koda domena najvišeg nivoa. U ovom trenutku za globalno tržište domena možemo reći da je tržište savršene konkurencije. Naša ekstenzija .ME najpreciznije definisano spada u generičko-državni kod domena najvišeg nivoa, upravo iz razloga svoje semantike i velikog potencijala globalne popularnosti – što je Vlada Crne Gore blagovremeno prepoznala 2006. godine i sticanjem prava na dobijanje resursa državnog koda domena najvišeg nivoa na upravljanje – odlučila da pruži mogućnost da ovaj atraktivni domen koristi svjetska internet zajednica.

Za osam godina milion registracijaOd prve registracije nacionalnog domena .ME prošlo je osam godina. Domen u tom periodu je zabilježio više od milion registracija, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo.

„Crnogorski domen .ME je među najmlađim državnim kodovima najvišeg nivoa. Poređenja radi, prvi domeni najvišeg nivoa lansirani su davne 1985. godine, a u trenutku oslobađanja ekstenzije .ME na globalnom tržištu postojala su 22 generička, odnosno 254 državna koda domena najvišeg nivoa. U ovom trenutku za globalno tržište domena možemo reći da je tržište savršene konkurencije.

Naša ekstenzija .ME najpreciznije definisano spada u generičko-državni kod domena najvišeg nivoa, upravo iz razloga svoje semantike i velikog potencijala globalne popularnosti – što je Vlada Crne Gore blagovremeno prepoznala 2006. godine i sticanjem prava na dobijanje resursa državnog koda domena najvišeg nivoa na upravljanje – odlučila da pruži mogućnost da ovaj atraktivni domen koristi svjetska internet zajednica“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je saradnja Vlade i Agenta registracije – kompanije doMEn je veoma pozitivan primjer javno-privatnog partnerstva u Crnoj Gori.

„Konzorcijum koji pored najvećeg svjetskog registrara - američke kompanije GoDaddy čini i registrar Afilias, takođe globalni lider, kao i lokalna kompanija ME-net, ostvaruje izvanredne rezultate u pogledu promocije kako našeg nacionalnog domena .ME tako i naše države Crne Gore širom svijeta. Obje strane, Vlada CG i Agent registracije kompanija doMEn d.o.o, ulažu izuzetne napore u razvoj informacionog društva i s obzirom na činjenicu da posluju globalno, iste imaju pristup globalnim trendovima koje inkorporiraju u naš sistem“.

Iz MIDT navode da je razvojnim programom, Agent registracije uspostavio saradnju sa internet gigantima kao što su Facebook, Yahoo, Wordpress, Universal Pictures, Google, The New York Times, AliBaba, Naver i dr.

„Uskoro očekujemo lansiranje nove verzije Facebook Messenger-a u koji će biti inkorporiran još jedan .ME domen. Razvoj interneta i informaciono komunikacionih tehnologija dao je novo značenje pojmu proizvoda i proširio je njegovu paletu, tako da domen.ME možemo kategorisati kao e-proizvod, odnosno virtuelni-neopipljivi proizvod koji istovremeno daje opipljive benefite plasiranja na globalno tržište. U državni budžet se, zaključno sa IV kvartalom 2015. godine, prihodovalo preko 20 miliona eura od izvršenih usluga registracije. Pored ostvarene finansijske dobiti, promovisana je Crna Gora i “.ME” domen je postao internet ambasador naše države u svijetu“.

Oni su podsjetili da se u sklopu programa obilježavanja jubileja deset godina obnove nezavisnosti, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i Agent registracije nacionalnog domena .ME organizuju veliku međunarodnu konferenciju koja će se održati u Budvi na koju su pozvani da prisustvuju visoki predstavnici GoDaddy-a, Afiliasa i ostalih vodećih registrara širom svijeta, zatim predstavnici ICANN-a za Evropu i predstavnici Upravnog savjetodavnog odbora pri ICANN-u.

„Ovu svečanost svojim prisustvom uveličaće i visoki predstavnici Diplo fondacije. Ovom konferencijom, Crna Gora će okupiti na jednom mjestu renomirana međunarodna imena, čime će još jednom širom otvoriti svoja vrata inovacijama, novim tehnologijama, najboljim primjerima pozitivnih praksi država širom svijeta i kompanija koje posluju globalno, kao i novim trendovima u vođenju politika i upravljanju internetom na globalnom nivou. Činjenica je da bez razvoja nema napretka, a da bi se isti podstakao neophodno je podići nivo edukacije naših mladih generacija, na čemu Agent registracije posvećeno radi organizovanjem kurseva programiranja, ljetnjih kampova, kao i međunarodnih konferencija među kojima je najpoznatija Spark.Me“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik