Žičarom obogatiti turističku ponudu

Bez autora
Mar 23 2016

Glavni cilj projekta žičare Kotor – Sveti Ivan je da omogući infrastrukturnu povezanost i angažuje urbanistički i programski razvoj sjevernog dijela grada, što će obogatititi njegovu turističku ponudu i dodatno valorizovati bedeme, ocijenio je predsjednik opštine Kotor. On je u crkvi Svetog Pavla govorio na prezentaciji idejnog rješenja lokacije za izgradnju vertikalnog transporta – žičare od Kotora do tvrđave Sveti Ivan, čiji je projektant Međunarodni institut za životnu sredinu Arfi Future - Hočko Pohorje iz Slovenije, a investitor Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora. Idejno rješenje ima četiri faze, a kako se čulo na prezentaciji početna stanica žičare bila bi u Tabačini, a druga u Špiljarima. Ideja je i da se aktivira zaleđe grada čime bi se rasteretio ostali dio, pogotovo riva i centar.

Žičarom obogatiti turističku ponuduGlavni cilj projekta žičare Kotor – Sveti Ivan je da omogući infrastrukturnu povezanost i angažuje urbanistički i programski razvoj sjevernog dijela grada, što će obogatititi njegovu turističku ponudu i dodatno valorizovati bedeme, ocijenio je predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević.

Stjepčević je danas u crkvi Svetog Pavla govorio na prezentaciji idejnog rješenja lokacije za izgradnju vertikalnog transporta – žičare od Kotora do tvrđave Sveti Ivan, čiji je projektant Međunarodni institut za životnu sredinu Arfi Future - Hočko Pohorje iz Slovenije, a investitor Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora.

Idejno rješenje ima četiri faze, a kako se čulo na prezentaciji početna stanica žičare bila bi u Tabačini, a druga u Špiljarima. Ideja je i da se aktivira zaleđe grada čime bi se rasteretio ostali dio, pogotovo riva i centar.

Planiran je i kružni tok na magistralnom putu Kotor-Risan, izgradnja spratne garaže na prostoru sadašnjeg parkinga na platou kod Starog grada. Treću fazu karakteriše revitalizacija same tvrđave na bedemima, a četvrtu aktiviranje etno sela u zaleđu grada.

Stjepčević je podsjetio da je prva žičara, koju je u Kotoru realizovala Austrougarska monarhija izgrađena prije 100 godina, te da u bazičnom segmentu izgradnja ovog objekta saobraćajne infrastrukture ne predstavlja neponovljivu inovativnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik