Srbija dobro mesto za nemačke investicije

Bez autora
Mar 23 2016

U Frankfurtu je održan srpsko-nemački poslovni forum koji su organizovale Privredna komora Srbije i Trgovinsko-industrijska komora Frankfurta, u okviru posete premijera nemačkoj saveznoj pokrajini Hesen. Evropski put, politička stabilnost i ekonomske reforme, garant su dobrog poslovnog ambijenta u Srbiji, rekao je premijer, obraćajući se učesnicima Foruma i pozvao nemačke kompanije da investiraju u Srbiji. Imamo sposobnu radnu snagu, ali nam je potrebno vaše iskustvo u obrazovnom sistemu, naglasio je premijer i dodao da je mnogo nemačkih kompanija već u Srbiji od kojih su mnoge upravo iz Hesena. Da je Srbija dobra investiciona destinacija potvrdio je, predsednik Industrijsko-trgovinske komore Frankfurta, koji je istakao da naša zemlja ima dobru poslovnu klimu i mladu i obrazovanu radnu snagu. Ukazao je na tesnu saradnju IHK sa Privrednom komorom Srbije, kao i na prisustvo nemačkih kompanija u Srbiji, dodajući da je Hesen uvek prednjačio u otkrivanju tržišta.

Srbija dobro mesto za nemačke investicijeU Frankfurtu je održan srpsko-nemački poslovni forum koji su organizovale Privredna komora Srbije (PKS) i Trgovinsko-industrijska komora Frankfurta (IHK), u okviru posete premijera Aleksandra Vučića nemačkoj saveznoj pokrajini Hesen.

Evropski put, politička stabilnost i ekonomske reforme, garant su dobrog poslovnog ambijenta u Srbiji, rekao je premijer Aleksandar Vučić, obraćajući se učesnicima Foruma i pozvao nemačke kompanije da investiraju u Srbiji.

„Imamo sposobnu radnu snagu, ali nam je potrebno vaše iskustvo u obrazovnom sistemu“, naglasio je premijer Vučić i dodao da je mnogo nemačkih kompanija već u Srbiji od kojih su mnoge upravo iz Hesena.

Da je Srbija dobra investiciona destinacija potvrdio je Matijas Miler, predsednik Industrijsko-trgovinske komore Frankfurta, koji je istakao da naša zemlja ima dobru poslovnu klimu i mladu i obrazovanu radnu snagu. Ukazao je na tesnu saradnju IHK sa Privrednom komorom Srbije, kao i na prisustvo nemačkih kompanija u Srbiji, dodajući da je Hesen uvek prednjačio u otkrivanju tržišta.

Govoreći na panelu  o uslovima i podsticajnim merama za poslovanje u Srbiji, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije istakao je da se Srbija u mnogome razlikuje od ostalih zemalja, kada je reč o procesu evropskih integracija.

„Srbiji nije važno kada će postati članica, koliko joj važno da bude potpuno spremna kada postane deo Unije. Ako niste konkurentni na tržištu, ako niste integrisani u lance snabdevanja, sposobni da se izborite sa konkurencijom onda ni formalno članstvo neće pomoći da se razvijete“, uveren je Čadež.

Predsednik PKS naveo je  da se region Balkana značajno promenio i da od regiona problema postaje region uspeha i razvoja.

Čadež je, u izjavi Tanjugu, ocenio da Srbija može da očekuje nove investicije iz Nemačke i njene pokrajine Hesen. Forum je bio prilika da se razgovara sa predsatvnicima više od 200 nemačkih kompanija, uglavnom iz pokrajine Hesen, jedne od četiri pokrajine sa kojom Srbija najviše sarađuje i u koju najviše izvozi.

Na skupu su predstavljene mogućnosti ulaganja u Srbiji, ali i za saradnju između nemačkih i srpskih kompanija, malih i srednjih preduzeća, koja mogu da budu u lancu dobavljača nemačkih kompanija, ukazao je predsednik PKS.

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da je trenutno dobra saradnja srpskih i nemačkih kompanija tek mali deo onoga što bi mogla da bude u budućnosti. Ističe da Srbija u nemačku oblast Hesen godišnje izvozi oko 160 miliona evra.

„Ovaj region je blizak srpskoj populaciji, ali ima skoro 10 puta veći BDP. Ne zavidim Hesenu, nego vidim veći prostor za saradnju“, naglasio je Vujović.

Ministar je naveo i primer da je u toj oblasti BDP po glavi stanovnika 45.000 evra, a u Srbiji oko 5.000, što znači da je Srbija devet puta jeftinija. Investitori bi trebalo da eksploatišu ovu vin-vin situaciju, rekao je Vujović i poručio da će Vlada Srbije nastaviti sa reformama.

Ministar ekonomije Hesena Tarek Al Vazir objasnio je da je interes Nemačke da gradi ujedinjenu Evropu u kojoj Srbija mora da ima svoje mesto i ukazao na snažnu podršku pokrajine procesu evro integracija Srbije.

Direktor Dojče bank za istočnu i centralnu Evropu Peter Tils ocenio je da je Srbija, u poređenju sa susedima, sigurna destinacija za investicije i dodao da, ako posle izbora vlada bude dobila značaju podršku, ona to treba da iskoristi za napredak na putu ka EU, podsticanje stabilnosti i mira.

Martin Knap, šef delegacije nemačke privrede u Srbiji ukazao je da je u Nemačkoj značajno poraslo interesovanje za srpsku privredu. Povodom održavanja srpsko-nemačkog poslovnog foruma u Frankfurtu, rekao je da je najvažnija poruka skupa - brojnost učesnika.

"Bilo je više od 200 preduzeća iz regiona pokrajine Hesen, koja je jedan od ekonomskih najznačajnijih regiona Nemačke. Ako jedan događaj o Srbiji može da mobiliše toliko ljudi to pokazuje da je značajno poraslo interesovanje u Nemačkoj za srpsku privredu", zaključio je Knap.

Srpski premijer Aleksandar Vučić, u okviru radne posete Hesenu, razgovarao je sa premijerom pokrajine Folkerom Bufijeom i ministrom ekonomije Tarekom Al Vazirom. Premijer Vučić posetio je berzu u Frankfurtu, jednu od najjačih berzi na svetu, gde se sastao sa direktorom Frankom Klasom i predsednikom Industrijsko-trgovinske komore Frankfurt Matijasom Milerom.

Tokom posete berzi, premijer Vučić i delegacija Srbije u kojoj je bio Marko Čadež, predsednik PKS razgovarali su sa Kristofom Feldmanom, generalnim direktorom Udruženja za upravljanje materijalima (BME), uvoz i logistiku o nastavku inicijative za uključivanje srpskih kompanija u dobavljačke lance članova BME.

Premijer Vučić i delegacija Srbije završavaju posetu Nemačkoj nizom bilateralnih susreta sa rukovodstvom nemačkih kompanija „Rhenus Port Logistics GmbH & Co. KG”, „Messer Industriegase GmbH“, „Fresenius“ i „Reverse Logistic Group“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik