Drugi blok neće preći 450 miliona

Bez autora
Mar 24 2016

Troškovi finansiranja drugog bloka Termoelektrane sa troškovima kredita, neće preći 450 miliona eura, rekao je specijalista za kontrolu projekta. Prema njegovim riječima, tvrdnje pojedinih NVO da će drugi blok koštati 2,5 milijardi eura su paušalne i manipulatorske analize, nastale na osnovu netačnih podataka. U postupku dobijanja ponuda od zainteresovanih lica, 'Škoda Praha' je, kao što je poznato, dostavila preliminarnu cijenu od 338,5 miliona eura. S obzirom da pregovori još traju, te da nije precizirana konačna cijena opreme, radova i montaže, Radni tim za praćenje projekta pokušaće da smanji prvobitnu cijenu. Pored toga, još nije određen ni način finansiranja gradnje, pa samim tim ni učešće sopstvenog kapitala, kao ni iznos potrebnih kredita.

Drugi blok neće preći 450 milionaTroškovi finansiranja drugog bloka Termoelektrane sa troškovima kredita, neće preći 450 miliona eura, rekao je specijalista za kontrolu projekta, Ivan Mrvaljević.

Prema riječima Mrvaljevića, tvrdnje pojedinih NVO da će drugi blok koštati 2,5 milijardi eura su paušalne i manipulatorske analize, nastale na osnovu netačnih podataka.

"U postupku dobijanja ponuda od zainteresovanih lica, 'Škoda Praha' je, kao što je poznato, dostavila preliminarnu cijenu od 338,5 miliona eura. S obzirom da pregovori još traju, te da nije precizirana konačna cijena opreme, radova i montaže, Radni tim za praćenje projekta pokušaće da smanji prvobitnu cijenu. Pored toga, još nije određen ni način finansiranja gradnje, pa samim tim ni učešće sopstvenog kapitala, kao ni iznos potrebnih kredita", rekao je Mrvaljević za Dnevne novine.

U cilju sprečavanja manipulacije javnošću, kako je rekao, trebalo bi reći da će troškovi finansiranja projekta biti poznati tek kad se bude znao udio sopstvenih sredstava u finansiranju.

"Ali ni u jednoj varijanti ukupan trošak Bloka II sa troškovima kredita, ne bi trebalo da pređe 450 miliona eura", tvrdi Mrvaljević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik