Od vinjeta u budžet 612.000 eura

Bez autora
Mar 24 2016

U luke Bokokotorskog zaliva tokom prošle godine bilo uplovilo je ukupno 460 brodova domaće i strane zastave, sa ukupno 441.694 putnika kao i 1.471 tona tereta, navodi se u izvještaju o radu Lučke kapetanije Kotor za 2015. Ta Lučka kapetanija sa ispostavama u Tivtu, Herceg Novom i Zelenici, pokriva akvatorijum Bokokotorskog zaliva u kome se odvija najveći dio pomorskog prometa u Crnoj Gori. Prema njihovim podacima, lani je u Boku uplovilo ukupno 4.343 domaćih i stranih jahti, čamaca i glisera, sa ukupno 21.447 putnika i članova posade, prenosi portal Boka news. Dva inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor lani su obavila ukupno 715 inspekcijskih nadzora. Od toga su bila 92 inspekcijska pregleda na brodovima u sklopu kojih je izvršeno 460 kontrola po elementima sigurnosti plovidbe, pri čemu su za tri broda donešene mjere privremene zabrane isplovljenja do otklanjanja uočenih nedostataka.

Od vinjeta u budžet 612.000 €U luke Bokokotorskog zaliva tokom prošle godine bilo uplovilo je ukupno 460 brodova domaće i strane zastave, sa ukupno 441.694 putnika kao i 1.471 tona tereta, navodi se u izvještaju o radu Lučke kapetanije Kotor za 2015.

Ta Lučka kapetanija sa ispostavama u Tivtu, Herceg Novom i Zelenici, pokriva akvatorijum Bokokotorskog zaliva u kome se odvija najveći dio pomorskog prometa u Crnoj Gori. Prema njihovim podacima, lani je u Boku uplovilo ukupno 4.343 domaćih i stranih jahti, čamaca i glisera, sa ukupno 21.447 putnika i članova posade, prenosi portal Boka news.

Dva inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor lani su obavila ukupno 715 inspekcijskih nadzora. Od toga su bila 92 inspekcijska pregleda na brodovima u sklopu kojih je izvršeno 460 kontrola po elementima sigurnosti plovidbe, pri čemu su za tri broda donešene mjere privremene zabrane isplovljenja do otklanjanja uočenih nedostataka.

Jeda od tih brodova bio je veliki italijanski kruzer "Costa Mediterranea", koji je krajem avgusta prošle godine prilikom boravka u luci Kotor imao nesvakidašnju havariju na jednoj od soha za čamce, pa je jedan od njegovih tendera ostao zaglavljen, viseći verikalno niz lijevi bok broda.

Zbog toga je 293 metra dugi kruzer od 85.700 bruto-tona, dobio zabranu isplovljenja, pa je neplanirano ostao u luci skoro dva dana dok kvar nije otklonjen, a oštećeni tender ponovno podignut na palubu broda.

Lani su inspektori sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor obavili i 305 inspekcijskih pregleda na čamcima raznih namjena, te 318 pregleda u zoni morskog dobra, od čega su 48 bili pregledi objekata sigurnosti plovidbe, dok je inspekcijskih pregleda zbog davanja mišljenja za uzgoj ribljeg fonda, odnosno za izgradnju na obali bilo 12.

Pri tome su inspektori donijeli 18 prekršajnih naloga i izrekli ukupno 15.450 eura novčanih kazni, od čega je do kraja godine naplaćeno 11.195 eura.

Inače, Lučka kapetanija Kotor lani je obavljajući svoje poslove, prihodovala ukupno 975.367 eura, od čega se najviše – čak 612.993 eura odnosi na vinjete koje kao naknadu za plovidbu našim vodama, plaćaju strane jahte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik