Za sanaciju crnogorskih puteva ove godine 49,4 miliona eura

Bez autora
Mar 27 2016

Za sanaciju puteva u ovoj godini Vlada Crne Gore ukupno će izdvojiti 49,4 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Od toga je 34,4 miliona odobreno kapitalnim budžetom, dok je dodatnih 15 miliona obezbijeđeno kreditnim aranžmanima sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Trenutno su u toku radovi na šest magistralnih i jednom regionalnom putu, a u Ministarstvu tvrde da će sve biti završeno do početka ljetnje turističke sezone, odnosno do juna, te da će se saobraćaj nesmetano odvijati. Završetak radova na svim dionicama je planiran do početka turističke sezone. Za sada nema kašnjenja u izvođenju radova, a ukoliko ih bude oni će biti prekinuti na početku i nastavljeni po završetku turističke sezone.

Za sanaciju crnogorskih puteva ove godine 49,4 miliona euraZa sanaciju puteva u ovoj godini Vlada Crne Gore ukupno će izdvojiti 49,4 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Od toga je 34,4 miliona odobreno kapitalnim budžetom, dok je dodatnih 15 miliona obezbijeđeno kreditnim aranžmanima sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Trenutno su u toku radovi na šest magistralnih i jednom regionalnom putu, a u Ministarstvu tvrde da će sve biti završeno do početka ljetnje turističke sezone, odnosno do juna, te da će se saobraćaj nesmetano odvijati.

"Završetak radova na svim dionicama je planiran do početka turističke sezone. Za sada nema kašnjenja u izvođenju radova, a ukoliko ih bude oni će biti prekinuti na početku i nastavljeni po završetku turističke sezone", kazali su u Ministarstvu.

Najveći radovi izvode se na magistralnom putu Podgorica-Cetinje-Budva, a na njih će u ovoj godini iz kapitalnog budžeta biti potrošeno 10 miliona eura. Dio radova na ovom putu započet je 2015, dok je u ovoj godini planirana rekonstrukcija puta i raskrsnice kod Barutane, tunela Mekavac kroz koji će se raditi treća traka, puta u Ulićima i Ugnjima, kao i na dionicama Obzovica-Brajići i Brajići-Lapčići.

Radovi se sada izvode na lokalitetu Kamenica-Meterizi-Jankovica Krš-Ulići, gdje se svakodnevno obustavlja saobraćaj za sve kategorije vozila, od 10 do 12 časova, dok se u ostalim terminima obavlja jednom trakom.

"Procijenjena vrijednost radova na lokalitetu Ulići-Ugnji je 4,2 miliona eura, a dužina dionice koja se rekonstruiše iznosi 5,9 kilometara. Potrebna sredstva za 2016. godinu planirana su kapitalnim budžetom u iznosu od 1,5 miliona eura", navodi se u Predlogu plana redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva za 2016. godinu.

Isti iznos, odnosno 1,5 miliona eura, budžetom je opredijeljeno i za rekonstrukciju puta od Cetinja do Budve, gdje će na dionici Ugnji do sezone biti urađena treća traka, dužine 1,9 kilometara. Trenutno se na ovom putu saobraćaj obustavlja na dva lokaliteta i to dva puta dnevno Obzovica-Brajići od 10 do 12 i od 14 do 15.30 časova i u Markovićima od 10.20 do 12.20 i od 14.20 do 15.50.

Saobraćaj se obustavlja i na magistralnom putu Nikšić-Vilusi, gdje na lokalitetu Trubjela vozila ne mogu saobraćati od 9 do 11 i 13 do 15 časova. Najmanji zastoj je na magistralnom putu M-2, na dionici od Herceg Novog do Kamenara, gdje je u toku sanacija klizišta, pa se saobraćaj obustavlja u trajanju od 10 minuta, od 10 do 11 i od 13 do 14 časova.

Kreditnim sredstvima Evropske investicione banke biće finansirana izgradnja bulevara Bečići-Budva, dugog 800 metara, u iznosu od dva miliona eura. Za ovaj projekat iz budžeta će se morati izdvojiti dodatnih pola miliona eura kako bi se platili PDV i nadzor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik