BiH dobila suglasnost za nastavak izvoza milijeka u EU

Bez autora
Mar 27 2016

Četiri mljekare iz Bosne i Hercegovine koje su do sada izvozile mlijeko na tržište Europske unije moći će to nastaviti jer su ispunile potrebne standarde, najavio je u petak u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.Uskoro će se tim četirima pridružiti četiri druge mljekare koje su stroge europske kriterije uspjele dosegnuti kroz prilagodbe provedene u proteklim mjesecima. Posebna inspekcija Ureda za hranu i veterinarstvo Europske komisije boravila je u BiH proteklih deset dana i provjerila rad četiri mljekare koje su ranije dobile privremenu dozvolu za izvoz pasteriziranog mlijeka na europsko tržište.

BiH dobila suglasnost za nastavak izvoza milijeka u EUČetiri mljekare iz Bosne i Hercegovine koje su do sada izvozile mlijeko na tržište Europske unije moći će to nastaviti jer su ispunile potrebne standarde, najavio je u petak u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Uskoro će se tim četirima pridružiti četiri druge mljekare koje su stroge europske kriterije uspjele dosegnuti kroz prilagodbe provedene u proteklim mjesecima, najavio je.

Posebna inspekcija Ureda za hranu i veterinarstvo  Europske komisije (FVO) boravila je u BiH proteklih deset dana i provjerila rad četiri mljekare koje su ranije dobile privremenu dozvolu za izvoz pasteriziranog mlijeka na europsko tržište.

Svi su nalazi pozitivni i nema zapreka za nastavak izvoza, rekao je Šarović te izvijestio:

"Još četiri mljekare u međuvremenu su dobile EU broj pa će od sada mlijeko na tržište Unije izvoziti osam mljekara".

Mljekare koje su dobile dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU su  "Eko sir Puđa" iz Livna, "Euro Food" Sarajevo, "Poljorad" iz Travnika i "Mliječna industrija 99" iz Gradačca, a ranije su je dobile "Meggle" iz Bihaća, "Mljekara Livno", "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice i "Milkos" iz Sarajeva.

Glavno tržište bosanskohercegovačkih mljekara je Hrvatska. Do 2013. iz BiH je na hrvatsko tržište godišnje plasirano čak 40 milijuna litara mlijeka no nakon ulaska Hrvatske u EU izvoz je morao biti prekinut jer se ispostavilo da bosanskohercegovačke mljekare ne ispunjavaju propisane europske standarde.

Od tada je trajalo nastojanje da se ti standardi dosegnu no Hrvatska je 2015. uložila prigovor na ponovno otvaranje tržišta EU za uvoz mlijeka iz BiH strahujući da će time biti ugrožena proizvodnja hrvatskih mljekara.

Europska je komisija prigovor Hrvatske ipak odbacila pa su od rujna 2015. četiri mljekare iz BiH dobile dopuštenje za izvoz termički obrađenog mlijeka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik