Zakon o doprinosima ponovno trpi promjene

Bez autora
Mar 30 2016

Vlada Federacije BiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila prijedlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima. Predloženom izmjenom ovoga zakona ovlaštena su zakonodavno-pravna povjerenstva Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH utvrditi i parlamentarnim domovima na potvrđivanje dostaviti pročišćeni tekst Zakona o doprinosima.Više puta po istom postupku vršene su izmjene i dopune Zakona o doprinosima te iz Ministarstva financija, koje je načinilo nacrt zakona o dopuni Zakona o doprinosima, napominju kako nema nikakvih smetnji da se on kao takav uvrsti u dnevni red obaju domova Parlamenta Federacije na usvajanje.

Zakon o doprinosima ponovno trpi promjeneVlada Federacije BiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila prijedlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima, piše Večernji list BiH.

Nadležnost

Predloženom izmjenom ovoga zakona ovlaštena su zakonodavno-pravna povjerenstva Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH utvrditi i parlamentarnim domovima na potvrđivanje dostaviti pročišćeni tekst Zakona o doprinosima.

Više puta po istom postupku vršene su izmjene i dopune Zakona o doprinosima te iz Ministarstva financija, koje je načinilo nacrt zakona o dopuni Zakona o doprinosima, napominju kako nema nikakvih smetnji da se on kao takav uvrsti u dnevni red obaju domova Parlamenta Federacije na usvajanje.

Za takav prijedlog postoji i ustavni temelj koji propisuje kako je u isključivoj nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine donošenje propisa o financijama, a Parlament Federacije BiH, uz ostale ovlasti predviđene Ustavom, odgovoran je za donošenje zakona o vršenju dužnosti u federalnoj vlasti.

Temeljni razlozi za donošenje ovoga zakona sadržani su u zaključku Vlade Bosne i Hercegovine, donesenim na 34. sjednici koja je održana 16. prosinca 2015., a kojim su zadužena federalna tijela uprave, nakon sagledavanja zakona i drugih propisa iz svojih oblasti, pristupiti izradi pročišćenih tekstova tih propisa kad izmjene i dopune obuhvaćaju više od 40% osnovnog teksta propisa ili kad je osnovni tekst mijenjan ili dopunjavan najmanje tri puta, pri čemu je otežano praćenje teksta i sadržaja propisa.

Novčana sredstva

S obzirom na to da izmjene i dopune Zakona o doprinosima obuhvaćaju više od 40% osnovnog teksta ovoga zakona i da je mijenjan i dopunjavan sedam puta, izrada pročišćenog teksta i verifikacija domova Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine omogućit će učinkovitiju primjenu i jednostavnije praćenje teksta i sadržaja ovog zakona. Uz to, za njegovo provođenje nisu potrebna dodatna novčana sredstva u proračunu FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik