Firme ponovo traže kredite

Bez autora
Mar 31 2016

Preduzeća se ponovo zadužuju. Od poslednjeg kvartala prošle godine raste kreditna aktivnost banaka, a plasmani privredi su porasli za 224 miliona evra. To je, objašnjavaju ekonomisti, najveći rast od 2012. godine. Novo zaduživanje ukazuje na umeren oporavak privrede.Rastu pozajmica su dobrim delom doprinele i niske kamate. One su trenutno na najnižem nivou otkako se slobodno formiraju. Za devizne pozajmice firme plaćaju i manje od četiri odsto na godišnjem nivou. Jedna od povoljnih tendencija u Srbiji je rast kreditne aktivnosti od polovine prošle godine.

Firme ponovo traže kreditePreduzeća se ponovo zadužuju. Od poslednjeg kvartala prošle godine raste kreditna aktivnost banaka, a plasmani privredi su porasli za 224 miliona evra. To je, objašnjavaju ekonomisti, najveći rast od 2012. godine.
Novo zaduživanje ukazuje na umeren oporavak privrede.

Rastu pozajmica su dobrim delom doprinele i niske kamate. One su trenutno na najnižem nivou otkako se slobodno formiraju. Za devizne pozajmice firme plaćaju i manje od četiri odsto na godišnjem nivou.

- Jedna od povoljnih tendencija u Srbiji je rast kreditne aktivnosti od polovine prošle godine. To smo na početku tretirali kao signal, ali sada već vidimo da se radi o postojanoj tendenciji - kaže Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta.

- Taj rast je najveći u poslednjih nekoliko godina. I pored toga što je to jako dobro, nivo je nedovoljan u odnosu na ono što je potrebno. Ova tendencija treba da se nastavi, da traje što duže i da se ubrza. Rast aktivnosti banaka, naročito prema preduzećima, uslov je za oporavak privrede. On je i dokaz pozitivnih tendencija u Srbiji.

I loših manje

Počeo je da opada i nivo nenaplativih kredita. U prva dva meseca ove godine iznos loših pozajmica je smanjen za 200 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik