Pad prometa na "Produktnoj berzi"

Bez autora
Apr 03 2016

Tržište roba iz sektora primarnog agrara se polako otvara. Dugi zimski san na tržištu žitarica i uljarica je u drugoj polovini marta zamenilo prolećno sunce. Promet se polako stabilizuje, doduše ne na onim vrednostima koji su bili prethodnih godina, ali s obzirom na ono šta se dešavalo u prethodnom vremenskom periodu, konstatacija o laganom buđenju tržišta uz blagi rast cena ipak uliva blagi optimizam. Promet od 525 tona robe je za 19,23 odsto manji nego prethodne nedelje, dok je ukupna finansijska vrednost prometovane robe iznosila 10.521.500 dinara što je za 30 odsto manje nego prethodne nedelje. Posle naglog cenovnog skoka koji se desio prethodne nedelje, pšenica se stabilizovala na ceni od 17,82 dinara po kilogramu (16,20 bez PDV). To je cena koja je istovetna onoj iz prethodne nedelje.

Pad prometa na Tržište roba iz sektora primarnog agrara se polako otvara. Dugi zimski san na tržištu žitarica i uljarica  je u drugoj polovini marta zamenilo prolećno sunce.

Promet se polako stabilizuje, doduše ne na onim vrednostima koji su bili prethodnih godina, ali s obzirom na ono šta se dešavalo u prethodnom vremenskom periodu, konstatacija o laganom buđenju tržišta uz blagi rast cena ipak uliva blagi optimizam.

Promet od 525 tona robe je za 19,23% manji nego prethodne nedelje, dok je ukupna finansijska vrednost prometovane robe iznosila 10.521.500 dinara što je za 30% manje nego prethodne nedelje.

Posle naglog cenovnog skoka koji se desio prethodne nedelje, pšenica se stabilizovala na ceni od 17,82 dinara po kilogramu ( 16,20 bez PDV). To je cena koja je istovetna onoj iz prethodne nedelje.

Međutim,  imajući u vidu da je ova roba doživela pravi cenovni krah u prethodnih nekoliko meseci, što je rezultiralo  izjednačavanjem cene hlebnog zrna sa cenom kukuruza, podatak da sadašnja cena istrajava na ovoj poziciji, dobar je signal za vlasnike pšenice.

Kukuruz je jedina roba sa listinga berze čija je cena na približnom nivou kao i prethodne godine. Sve ostale robe su daleko ispod prošlogodišnjih vrednosti. U nedelji za nama cena kukuruza je u odnosu na prethodni nedeljni period u porastu za 1,73%.

Kukuruz SRPS kvaliteta se protekle nedelje prodavao po prosečnoj ceni od 17,23 dinara po kilogramu ( 15,67 bez PDV). Inače berzansko trgovaje ovom robom protekle nedelje je zatvoreno cenom od 15,80 dinara po kilogramu bez PDV, što je još od januara meseca ove godine najviša cena.

Soja se slično pšenici polakao oporavlja od velikog cenovnog pada koji se desio na samom početku proteklog meseca. Cena od 42,90 dinara po kilogramu ( 39,00 bez PDV) koja je registrovana na berzi u poslednjoj nedelji marta, za 1,86% je veća od cene koja je figurirala prethodne nedelje.

Soja se kao i pšenica vratila na januarski nivo što je i dalje ispod prošlogodišnje cene, ali svakako cena koja nagoveštava bolju tržišnu perspektivu ovoj robi.

U periodu niskih cena, podatak da je PRODEX na dan 01.04. zabeležio najveću vrednost u proteklih mesec dana, deluje kao prvoaprilska šala.

Međutim sinhronizovani rast cena roba koje formiraju ovaj berzanski indeks rezultirao je vrednošću ovog indeksa na nivou od 199,49 indeksnih poena, što je za 0,80 indeksnih poena više nego prošlog petka, a ujedno i najveća vrednost u poslednjih mesec dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik