Startuju programi podrške za početnike u biznisu

Bez autora
Apr 04 2016

Ministar privrede izjavio je da će za dve do tri nedelje startovati programi podrške za početnike u okviru Godine preduzetništva, i dodao da je pored 33 programa koje je pripremila država već pristiglo i više od 300 inicijativa kao podrška ideji, ali je stiglo i oko 100 preduzetničnih ideja.Kada je reč o start ap programima, u naredne dve do tri nedelje planirano je da startuje program koji će se realizovati preko Fonda za razvoj, a koji podrazumeva 30 odsto bespovratnih sredstava. Drugi program koji će startovati u to vreme biće realizovan preko Razvojne agencije Srbije, podrazumeva 50 odsto bespovratnih sredstava, a namenjen je pre svega mladima, ženskom i socijalnom preduzetništvu.

Startuju programi podrške za početnikeMinistar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će za dve do tri nedelje startovati programi podrške za početnike u okviru Godine preduzetništva, i dodao da je pored 33 programa koje je pripremila država već pristiglo i više od 300 inicijativa kao podrška ideji, ali je stiglo i oko 100 preduzetničnih ideja.

Kada je reč o start ap programima, u naredne dve do tri nedelje planirano je da startuje program koji će se realizovati preko Fonda za razvoj, a koji podrazumeva 30 odsto bespovratnih sredstava.

Drugi program koji će startovati u to vreme biće realizovan preko Razvojne agencije Srbije, podrazumeva 50 odsto bespovratnih sredstava, a namenjen je pre svega mladima, ženskom i socijalnom preduzetništvu.

Sertić je, govoreći na skupu u Privrednoj komori Srbiji povodom osnivanja Udruženja preduzetnika „Pokreni se za posao“, podsetio da je država odvojila u cilju je konkretne pomoći preduzetnicima 16 milijardi dinara, što su, kako je primerio ogromna sredstva.

Od toga je, dodaje ministar, četvrtina bespovratna, odnosno 4,4 milijarde su bespovratna pomoć, a veliki deo tog novca namenjen je početnicima, ženama, socijalnom predzetništvu.Sertić je pozvao preduzetnike da pošalju predloge modela finansiranja koji bi država mogla da primeni, a koji već ne postoji u 33 programa koji su ponuđeni.

„Hoćemo da podrzimo ono što privrednici traže kako bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke“, poručio je ministar.

Sertić je istakao da je u tome veoma važan zakonodavni okvir i naveo da se resorno ministarstvo time ozbiljno pozabavilo.

„Samo 18 zakona iz našeg resora je usvojeno u prethodnom periodu. Mnogo toga je urađeno“, rekao je on dodajući da je važna i promocija preduzetništva kroz ovakve događaje ali i kroz interaktivni rad sa privrednicima.

„I privrednici bi trebalo da pokažu šta rade, da uspešne kompanije pokažu šta su uradile, da daju donacije, šskoluju mlade ljude… Ljudi koji plaćaju poreze i doprinose, koji su odgovorni prema sebi, ali i prema društvu i svojim zaposlenima, treba da budu prikazani“, rekao je Sertić.

On je rekao da je jedna od ključnih tačaka Godine preduzetništva da se priča o dobrim primerima, a zatim i da se pruži konkretna podrška ljudima da se ohrabre da uđu u posao, da zaposle sebe, svoju porodicu, prijatelje…

„Niko nije školovan da bude preduzetnik. To je život i lični izbor, ali to je i najveća vrednost. Svaka inicijativa je najveća snaga. Svi živomo da bismo sebe i naše najbliže učinili srećnim i zadovoljnim, a ništa ne pruža takvo zadovoljstvo kao kad ste ni iz čega pokrenuli nešto što će kasnije imatu vrednost, da znamo da smo napravili nešto što nas čini vrednima i za šta je vredelo živeti“, zaključio je Sertić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik