"Fejsbuk" uveo program koji slepima tonski opisuje fotografije

Bez autora
Apr 06 2016

Slepe i slabovide osobe moći će lakše da koriste „Fejsbuk“, pošto je počeo da koristi veštačku inteligenciju za opisivanje sadržaja fotografija.Najveća svetska društvena mreža programira svoje računare kako bi tonski opisali objavljene fotografije i time omogućili slepim i slabovidim osobama korišćenje Fejsbuka. Funkcija prikazana na „Ajfonu“ tumači šta je na slici koristeći oblik veštačke inteligencije koji prepoznaje lica i objekate.

„Fejsbuk“ uveo program koji slepima tonski opisuje fotografijeSlepe i slabovide osobe moći će lakše da koriste „Fejsbuk“, pošto je počeo da koristi veštačku inteligenciju za opisivanje sadržaja fotografija.

Najveća svetska društvena mreža programira svoje računare kako bi tonski opisali objavljene fotografije i time omogućili slepim i slabovidim osobama korišćenje Fejsbuka.

Funkcija prikazana na „Ajfonu“ tumači šta je na slici koristeći oblik veštačke inteligencije koji prepoznaje lica i objekate.

„Ajfonov“ ugrađeni čitač ekrana, "VoiceOver", mora da se aktivira za foto-opise i za sada je dostupan samo na engleskom jeziku.

Tekstovi će u početku biti ograničeni rečnikom koji raspolaže sa 100 reči, tako da neće uključivati opise detalja.

Na primer, automatski glas može da izgovori samo da fotografija „sadrži tri nasmejane osobe na otvorenom prostoru“, bez detalja poput „treća osoba drži psa u ruci“, prenosi AP.

Navodi se da Fejsbuk mora da bude oprezan sa ovom tehnologijom, kako im se ne bi dogodila greška koja bi uvredila korisnike.

Takvu grešku je prošle godine napravila kompanija Gugl. Oni su lansirali „čitač fotografija“ koji je tamnoputi par tonski opisao kao „par gorila“ nakon čega su se izvinjavali.

Fejsbuk nastavlja da usavršava ovu tehnologiju od koje se očekuje da čak i odgovara na pitanja korisnika o fotografiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik