Arapi grade carstvo nekretnina iznad Sarajeva

Bez autora
Apr 07 2016

S dolaskom visokih temperatura, u Sarajevo dolazi i sve veći broj turista. Posebno Arapa, koji u Sarajevu ne borave samo ljeti. Ovdje su tijekom cijele godine, kupuju kuće, zemljišta i posluju. Alija Hrnjić svakodnevno pješači brdima iznad Sarajeva. U dugim šetnjama sve češće sreće Arape. Na Baricama kupuju zemljišta, grade kuće. Evo ovdje oni dolaze, kupuju kuće, ova kuća kupljena, ima tamo očišćeno, ima ovamo što nije. Da im je loše ne bi dolazili u brdo. Ja sam gledao, s kamerama dođu snime teren, kažu eh taj mi se dio sviđa, regulira i to je to, ispričao je Alija Hrnjić. S mještanima nikada sami ne pregovaraju. Uglavnom to u njihovo ime rade posrednici. Abdulaziz je u Vogošći kupio dvije kuće. S obitelji, u njima provede cijelo ljeto. Odnedavno je pokrenuo i biznis u Sarajevu.

Arapi grade carstvo nekretnina iznad SarajevaS dolaskom visokih temperatura, u Sarajevo dolazi i sve veći broj turista. Posebno Arapa, koji u Sarajevu ne borave samo ljeti. Ovdje su tijekom cijele godine, kupuju kuće, zemljišta i posluju.

Alija Hrnjić svakodnevno pješači brdima iznad Sarajeva. U dugim šetnjama sve češće sreće Arape. Na Baricama kupuju zemljišta, grade kuće. Pokazuje novinarima N1 jednu koja je u izgradnji.

"Evo ovdje oni dolaze, kupuju kuće, ova kuća kupljena, ima tamo očišćeno, ima ovamo što nije. Da im je loše ne bi dolazili u brdo. Ja sam gledao, s kamerama dođu snime teren, kažu eh taj mi se dio sviđa, regulira i to je to", ispričao je Alija Hrnjić.

S mještanima nikada sami ne pregovaraju. Uglavnom to u njihovo ime rade posrednici - dodaje Alija.

Abdulaziz je u Vogošći kupio dvije kuće. S obitelji, u njima provede cijelo ljeto. Odnedavno je pokrenuo i biznis u Sarajevu.

"Investirati ovdje je ohrabrujuće. Vlada podržava strance da dolaze, kupuju zemlju, ulažu u ovu lijepu zemlju. Odnosi između zemalja su dobri i podržavaju investicije", kazao je.

Kamraan u kupovini zemljišta posreduje već 20 godina. Pogled na grad, kakav je ovaj kaže, skupo se plaća. Obilje vode, zelenila, kulturnog naslijeđa - to je ono što ih privlači. Zanimljivo je kaže da je interes ogroman, iako reklama skoro da i nema.

"Dolaze na osnovu preporuke, prijatelja, obitelji, ako je netko imao lijep odmor ovdje reći će, i tako se stvara mreža ljudi i sve to na vrlo personalnoj bazi", kazao je Kamraan Siddiqui, posrednik.

Turistički ili s namjerom kupovine zemljišta, investicije iz arapskih zemalja čine četiri posto ukupnih u BiH. Do prosinca 2014. godine u BiH je iz ovih zemalja uloženo 428 milijuna maraka, javlja N1.

U dolasku arapskih državljana mnogi su vidjeli priliku. Vlasnici nekretnina kažu da danas dulum zemljišta mogu prodati za 35.000 KM. Druge je, građane Sarajeva na primjer, onemogućila da kupe nekretninu, čak i one dubljeg džepa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik