Visok nivo kvaliteta i bezbednosti hrane u Srbiji

Bez autora
Apr 07 2016

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije ukazala je na to da su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi iz Srbije čuveni po svom kvalitetu, uz napomenu da naši građani konzumiraju ne samo najukusniju, već i zdravu i bezbednu hranu. Ona je, učestvujući na konferenciji o bezbednosti hrane pod nazivom "Šta jedemo?", istakla da smo često svedoci plasiranja medijskih dezinformacija o bezbednosti i kvalitetu hrane u Srbiji. Prema njenim rečima, to izaziva netačno informisanje javnosti, a često i alarmantno dejstvo na potrošače, s obzirom na to da se radi o zdravlju ljudi, a nisu zanemarljivi ni ekonomski gubici koje naši proizvođači trpe zbog toga. Ona je poručila da je važno da se javnost ispravno informiše i edukuje o hrani koju konzumira, i ukazala na značaj činjenice da je o ovoj temi reč danas kada se obeležava Svetski dan zdravlja pod sloganom "Pobedi dijabetes".

Visok nivo kvaliteta i bezbednosti hrane u SrbijiMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković ukazala je danas na to da su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi iz Srbije čuveni po svom kvalitetu, uz napomenu da naši građani konzumiraju ne samo najukusniju, već i zdravu i bezbednu hranu.

Bogosavljević-Bošković je, učestvujući na konferenciji o bezbednosti hrane pod nazivom "Šta jedemo?", istakla da smo često svedoci plasiranja medijskih dezinformacija o bezbednosti i kvalitetu hrane u Srbiji.

Prema njenim rečima, to izaziva netačno informisanje javnosti, a često i alarmantno dejstvo na potrošače, s obzirom na to da se radi o zdravlju ljudi, a nisu zanemarljivi ni ekonomski gubici koje naši proizvođači trpe zbog toga.

Ona je poručila da je važno da se javnost ispravno informiše i edukuje o hrani koju konzumira, i ukazala na značaj činjenice da je o ovoj temi reč danas kada se obeležava Svetski dan zdravlja pod sloganom "Pobedi dijabetes".

Srbija se nalazi u početnoj fazi pregovora o pristupanju EU i potrebno je da se nacionalno zakonodavstvo i u segmentu bezbednosti hrane uskladi sa evropskim pravnim tekovinama, navela je Bogosavljević-Bošković, napominjući da se bezbednost hrane tretira u širem kontekstu, kroz integrisan pristup.

Ona je objasnila da ovakav pristup ima za cilj da obezbedi visok nivo bezbednosti hrane, zdravlja životinja i bilja i dobrobiti životinja kroz funkcionisanje lanca "od njive do trpeze", uz odgovarajuću kontrolu, upravljanje rizikom i obezbeđivanje efikasnog funkcionisanja sistema na unutrašnjem tržištu.

Da bi se omogućila primena ovakvog pristupa bezbednosti hrane, kako je podvukla, potrebno je da uspostavimo efikasan sistem kontrole i usklađenost sa evropskim standardima u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane, zdravlja, dobrobiti i ishrane životinja, kao i zdravlja bilja.

Prema njenim rečima, ovakav nacionalni pristup potreban je ne samo zbog mogućnosti izvoza u EU i na druga međunarodna tržišta, već prevashodno zbog zaštite zdravlja domaćeg stanovništva kroz konzumiranje kvalitetne i zdravstveno bezbedne hrane.

Bogosavljević-Bošković je naglasila da je prioritet resornog ministarstva obezbeđivanje adekvatnog funkcionisanja svih institucija nadležnih za bezbednost hrane.

Takođe, kako je navela, aktivnosti su usmerene ka unapređenju zakonodavnog okvira i povećanju efikasnosti inspekcijskih službi u cilju bolje kontrole i upravljanja rizikom.

Naši partneri na uspostavljanju naprednog sistema bezbednosti hrane jesu primarni poljoprivredni proizvođači i prehrambena industrija, koji zajedno sa nadležnim institucijama čine integrisan sistem proizvodnje i plasmana zdravstveno bezbedne hrane, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, glavna odgovornost je na subjektu u poslovanju hranom, i to u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa, dok je dužnost nadležne institucije da vrši proveru tih subjekata u smislu poštovanja propisa, kao i da kreira okvir za nesmetano poslovanje onih koji se bave proizvodnjom i prometom hrane.

Jedino na ovaj način, ispunjavajući svoje obaveze, možemo uspostaviti stabilan sistem, koji domaćim i inostranim potrošačima garantuje konzumiranje kvalitetne i zdravstveno bezbedne hrane, rekla je Bogosavljević-Bošković.

Ona je zaključila da naši građani, ali i strani turisti u Srbiji, jedu ne samo najukusniju, već i zdravu i bezbednu hranu, a da naši proizvođači u svet izvoze apsolutno bezbedne i najkvalitetnije proizvode, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik