Otvorene dve fabrike u Vladičinom Hanu

Bez autora
Apr 07 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon otvaranja fabrike turske kompanije "Teklas automotiv" u Vladičinom Hanu, da se taj grad i jug Srbije ponovo uzdižu i postaju mesto gde građani mogu da rade i pristojno žive. On je tom prilikom poručio da će pomenuta fabrika zaposliti do 1.200 radnika, i najavio još investicija u tom kraju Srbije, kao i još ulaganja iz Turske. On je podsetio na to da je Vlada dala 4,7 miliona evra subvencija za "Teklas automotiv" kako bi radnici u Vladičinom Hanu imali budućnost i znali da mogu da ostanu u tom mestu i da će njihova deca imati gde da rade i pristojno žive. Prema njegovoj oceni, ovo je veliki dan ne samo za Vladičin Han, Pčinjski i Jablanički okrug, već i za čitavu Srbiju. Premijer je naveo da su fabrike u tom kraju Srbije prethodnih godina uništene, pri čemu je broj stanovnika u Vladičinom Hanu sa 28.000 smanjen na 21.000.

Otvorena fabrika Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon otvaranja fabrike turske kompanije "Teklas automotiv" u Vladičinom Hanu, da se taj grad i jug Srbije ponovo uzdižu i postaju mesto gde građani mogu da rade i pristojno žive.

Vučić je tom prilikom poručio da će pomenuta fabrika zaposliti do 1.200 radnika, i najavio još investicija u tom kraju Srbije, kao i još ulaganja iz Turske.

On je podsetio na to da je Vlada dala 4,7 miliona evra subvencija za "Teklas automotiv" kako bi radnici u Vladičinom Hanu imali budućnost i znali da mogu da ostanu u tom mestu i da će njihova deca imati gde da rade i pristojno žive.

Prema njegovoj oceni, ovo je veliki dan ne samo za Vladičin Han, Pčinjski i Jablanički okrug, već i za čitavu Srbiju.

Premijer je naveo da su fabrike u tom kraju Srbije prethodnih godina uništene, pri čemu je broj stanovnika u Vladičinom Hanu sa 28.000 smanjen na 21.000.

Međutim, kako je dodao, od danas taj grad ponovo ustaje i postaje mesto u kojem će se ljudi zapošljavati.

Prema njegovim rečima, ta fabrika će praviti delove za automobile "mercedes", "bmv", "audi", "folksvagen" i "škoda", odnosno najbolje evropske proizvođače, i ima perspektivu da proširi delatnost i proizvodnju i pravi nove fabrike u Vladičinom Hanu.

Vučić je naveo da je u razgovoru sa zaposlenima primetio da su svi srećni što imaju mogućnost da rade, a vlasniku fabrike je poručio da će takvu sreću i zahvalnost retko gde moći da vidi. Premijer je svim radnicima poželeo mnogo godina uspešnog rada, pristojne plate i da mogu da žive u svom gradu i izdržavaju svoje porodice.

On je rekao da ova fabrika nije kraj investicija za Vladičin Han i jug Srbije, i istakao da Vlada želi da svaki građanin Srbije, bilo da živi u Vladičinom Hanu ili Beogradu, zna da država čini podjednako za svakog od njih.

On je najavio da je za privlačenje novih investitora veoma važno da budu završeni i najvažniji putevi u tom delu Srbije, dodajući da će vrlo brzo otvoriti i deonicu Grabovnica–Grdelica u dužini od 5,8 kilometara, kao i put kroz Grdeličku klisuru.

Vučić je, u društvu ambasadora Turske u Srbiji Mehmeta Kemala Bozaja, pustio u pogon novu fabriku te kompanije koja se bavi proizvodnjom komponenti za delove automobila.

Ova investicija, vredna 11,35 miliona evra, biće zaokružena do 2018. godine, uz 400 zaposlenih u prvom kvartalu, do konačnih 1.200 radnika, kada se očekuje profit od 20 miliona evra, napomenuo je premijer.

On je podsetio na to da je kompanija "Teklas automotiv" osnovana 1971. godine, sa fokusom na automobilsku industriju. Kompanija projektuje, razvija i proizvodi sisteme za cirkulaciju fluida, brisače za kola i delove protiv vibracije, namenjene proizvođačima originalnih delova širom sveta. Ova kompanija u Srbiji, odnosno u Vladičinom Hanu, planira proizvodnju sistema za cirkulaciju fluida niskog pritiska.

Vučić je, na ulasku u fabriku, obišao automobile opremljene proizvodima te kompanije.

Predsednik Vlade Srbije je danas, u preduzeću "Smelting d.o.o." u Vladičinom Hanu pokrenuo prvu rekonstruisanu mašinu za proizvodnju alu-čelične užadi za dalekovode. On je podsetio na to da se pomenuto preduzeće bavi proizvodnjom opreme za distribuciju i upravljanje električnom energijom.

Prema njegovim rečima, kapacitet ovog preduzeća iznosi 8.000 tona gotovog proizvoda godišnje, pri čemu je to količina od koje bi mogao da se napravi dalekovod u dužini od 1.500 kilometara. Premijer  je naglasio da je dugoročni plan osnivanje fabrike za proizvodnju transformatora, u šta će biti uloženo od tri do pet miliona evra. U fabrici trenutno radi 13 radnika, a u planu je povećanje broja zaposlenih do 200.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik