Banke u Srbiji zaradile 61 milion evra

Bez autora
Apr 12 2016

Banke su u prošloj godini zaradile 61,2 miliona evra u Srbiji, pokazuju finansijski izveštaji za 2015. koje je objavila Narodna banka Srbije. Od 30 banaka koliko ih posluje na našem tržištu, njih 13 je tokom godine zabeležilo gubitak, dok je 17 banaka ostvarilo profit. Ipak, ovako globalni pogled ne pokazuje pravu sliku stanja. Posmatrano dublje, jasno je da nekolicina banaka vuče sektor u plus, dok nekolicina jednako snažno vuče u minus. Recimo, dve najuspešnije banke, Inteza i Unikredit, zajedno su zaradile oko 123 miliona evra, ali su skoro sav taj profit "izbrisale" tri banke sa najvećim gubitkom - Komercijalna, Hipo i Pireus, koje zajedno imaju 117 miliona evra "ispod crte".

Banke u Srbiji zaradile 61 milion evraBanke su u prošloj godini zaradile 61,2 miliona evra u Srbiji, pokazuju finansijski izveštaji za 2015. koje je objavila Narodna banka Srbije. Od 30 banaka koliko ih posluje na našem tržištu, njih 13 je tokom godine zabeležilo gubitak (isto kao i 2014), dok je 17 banaka ostvarilo profit.

Ipak, ovako globalni pogled ne pokazuje pravu sliku stanja. Posmatrano dublje, jasno je da nekolicina banaka vuče sektor u plus, dok nekolicina jednako snažno vuče u minus.

Recimo, dve najuspešnije banke, Inteza i Unikredit, zajedno su zaradile oko 123 miliona evra, ali su skoro sav taj profit "izbrisale" tri banke sa najvećim gubitkom - Komercijalna, Hipo i Pireus, koje zajedno imaju 117 miliona evra "ispod crte".

Zato, kada se razdvoje profitabilne od neprofitabilnih banaka, vidi se da su ove prve prošle godine zaradile čak 266 miliona evra, dok su ove druge izgubile 205 miliona evra.

Najveća "pozitivna" razlika je kod Srpske banke, koja je u 2014. imala čak 16 milijardi dinara gubitka, da bi u 2015. bila u plusu od 464 miliona dinara. Takav rezultat ipak nije posledica odličnog poslovanja ove banke, već činjenice da ju je država krajem 2014. sanirala, preuzevši sve njene gubitke.

Među bankama koje su iz minusa prešle u plus su još i Eurobanka i NLB. S druge strane, iz plusa u minus su dospele Sberbanka i Komercijalna.

U ovom drugom slučaju, radi se o vrlo velikom padu, pošto je banka tokom 2014. imala pozitivan rezultat od 4,8 milijardi dinara, da bi 2015. završila sa gubitkom od 6,3 milijarde.

To, međutim, nije iznenađenje, budući da je Aleksander Piker, novi predsednik Izvršnog odbora ove banke, još u decembru najavio negativan rezultat, pošto je banka odlučila da odjednom obezvredi sve problematične kredite, kako bi od ove godine krenula "od nule", očišćena od svih loših zajmova.

Bilansi uspeha banaka pokazuju i da je Jubmes banka nastavila da posrće, završivši godinu na četvrtom mestu po visini gubitka, sa 1,8 milijardi dinara "u crvenom". To je trostruko veći manjak nego u 2014, a i taj je bio veliki za tako malu banku.

Na spisku "gubitaša" su i Telenor banka i Mirabank, ali je njihova situacija drugačija, pošto se radi o novim bankama, koje beleže gubitke usled visokih početnih ulaganja. U nešto drugačijoj situaciji su i Halkbank, koja je preuzela bivšu Čačansku banku, i Mts banka, bivša Dunav banka, koje su takođe u minusu, mada manjem nego u 2014. godini.

Među uspešnim bankama, veći profit nego u 2014. ostvarile su skoro sve: Inteza, Unikredit, AIK, Prokredit, Sosijete ženeral, Erste, Eurobanka, Srpska, Poštanska štedionica, Oportuniti banka, Alfa banka, NLB, Kredi agrikol i Findomestik. Godina je naročito dobra bila za Sosijete ženeral koja je imala rast profita od 460 procenata, Erste - 336 odsto, Kredi agrikol - 180 - Findomestik - 100 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik